Френска компания проявява интерес към новата индустриална зона в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

29-03-2018, 18:00

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Френска компания от високотехнологичния сектор, е първият инвеститор, който е проявил интерес към новата индустриална зона в Горна Оряховица. Компанията произвежда самолетни елементи и едно от изискванията й е да бъде близо до летище. Желанието на френската фирма е да изнесе част от производството си в България. Регионът на Горна Оряховица отговаря на условията, а Министерството ще направи всичко възможно това да е първият инвеститор, привлечен в новата ви индустриална зона и да бъде последван от още. Това съобщи в Горна Оряховица министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на подписването на меморандум за сътрудничество между Община Горна Оряховица и „Национална компания индустриални зони”. Подписите си под документа положиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и Антоанета Барес – изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“. Това е първата стъпка, която предстои да бъде последвана от създаване на смесено дружество, като Общината ще влезе с апорт от земята на индустриалната зона, а държавата ще участва с парични средства, необходими за изграждане на инфраструктурата. Започваме разговор с министерството на транспорта и министерството на регионалното развитие да направим интермодален колектор, за да може да свържем жп структурата, пътищата и летището, каза министър Караниколов. За региона това ще е изключително хубава индустриална зона. Тук има добри образователни центрове, което е много важно за инвеститорите. Те търсят две неща-добре изградена инфраструктура, която съм сигурен, че можем да им предложим и подготвени и квалифицирани кадри, каза още министърът на икономиката.

Горна Оряховица е една от общините, която ме впечатли с много сериозната си предварителна подготовка. Това е една от малкото общини, които са извървели дългия път да направят подробен устройствен план и да си обособят индустриална зона и след това да търсят варианти за развитието й. Повечето общини тръгват на зелена поляна, а тук има нужда само от изграждане на вътрешната инфраструктура между отделните парцели, на които е разделена цялата зона“, заяви изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. „Свършихте прекрасна работа. От тук нататък започваме ние, разбира се с ваша помощ, увери и министър Емил Караниколов.

Подписването на меморандума между Община Горна Оряховица и „Национална компания индустриални зони“ цели да бъдат създадени условия за развитие на интензивна комуникация между страните, обмяна на опит и добри практики, с цел изработване на общи позиции, постигане на необходимата координация, информационен обмен за бъдещи проекти и програми, както и за реализиране на съвместни действия в тази насока.

До подписването на този меморандум се стигна след почти две години работа на цялата администрация. Имаме почти пълна готовност да посрещнем сериозни инвеститори и се надявам това да е първата крачка към връщането на престижа на Горна Оряховица като индустриалното сърце на региона, каза и кметът инж. Добромир Добрев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)