Проф. Георги Камарашев: „БСП пак насажда страх – този път за кариерите в Балван и Русаля“

Животът

29-03-2018, 20:39

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

БСП отново насажда страх и провокира напрежение. Това коментира великотърновският зам.-кмет проф. Георги Камарашев, по повод пресконференция, която дадоха днес тримата червени търновски съветници. На нея те обвиниха кметството, че кариери за варовик при селата Балван и Русаля ще замърсят въздуха във В. Търново. От БСП съобщиха, че срещу разкриването на кариера има подписка и че предстоят протести.

От коментара на проф. Камарашев и фактите по темата личи, че Община Велико Търново напълно подкрепя отрицателните становища на жителите на селата Балван и Русаля за кариерите за добив на строителни материали.

Въпреки ограничените правомощия, с които Общината разполага по процедурите на министерствата на икономиката и на енергетиката, кметският екип е сезирал Регионалната инспекция за околната среда и водите /РИОСВ/ и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и е внесъл в тези институции отрицателното мнение на жителите на двете села. Процедурите са стартирали още през 2011 година.

За с. Балван истината е следната – през февруари кметът Недьо Георгиев е запознал Община В. Търново с инвестиционното предложение. Той провел среща с кмета на общината Даниел Панов. Приложена е била подписката на местните жители. Сезирани са компетентните органи – РИОСВ и РЗИ и са внесени отрицателните становище и подписката. „Очакваме отговор от РИОСВ относно необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение“, обясни проф. Камарашев.

Що се касае за с. Русаля, сроковете за местността „Чуката“ са изтекли – там инвестиционното намерение за разкриване на кариера няма да бъде реализирано.

„Нека изчакаме произнасянето на компетентните органи и съответните министерства, но въпреки ограничените правомощия, с които разполагаме, повтарям – Община В. Търново ще продължи да защитава мнението на хората“, коментира още проф. Камарашев.  

На пресконференцията си тримата съветници от БСП заявиха също, че техен колега от ГЕРБ ги плашел, но категорично отказаха да го назоват и да дадат подробности. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов