Велико Търново отново посреща Христовото възкресение на Царевец

Мисия

30-03-2018, 11:32

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите

За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на Царевец. Точно в полунощ на 7 срещу 8 април звън на десетки църковни камбани ще възвести настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на върха на крепостта на Асеневци. Пред храма музей ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23,30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне и литийно шествие. То ще продължи от Патриаршеския храм до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли.

В 1,00 ч. след полунощ започва Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.

2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Със съдействието на Даниел Панов жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“ и „Болярски“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /5 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)