Световно кафене „Бялата книга – петте сценария“

Животът

30-03-2018, 15:56

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Гимназията по туризъм дебатираха за евроскептицизма

Това е поредната дейност на младшите посланици на Европейския парламент от Велико Търново – учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Кои са сценариите, какво е въздействието на шестте политики? Тези въпроси бяха обсъждани на масите в Световното кафене. А на масите седнаха младшите посланици, студенти от специалност „Туризъм“ и „Политология“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Световното кафене посрещна и своите специални гости – проф. д-р Ингрид Шикова, основател и преподавател в катедра „Европеистика“, Софийски университет; от Великотърновския университет - ас. Олга Манчева-Али и доц. д-р Теодора Калейнска, която е и ръководител на  Европа Директно Велико Търново.

Европейската комисия е написала всички сценарии, имайки предвид, че Европейският съюз /ЕС/ ще остане. Евроскептицизмът не е от вчера, не е дори от миналата седмица. Има си история. А дали има бъдеще? Това обсъждаха младите хора, заедно със своите преподаватели и учители. И преди да се разделят, те, с усмивка, установиха: „Ще я има Европа – безспорно. Ще го има ЕС – безспорно. Защото ни има нас. ЕС ще го има, защото имаме свободата да избираме. А свободата е огромна отговорност, защото няма кого да виниш. През 2019 ще имаме свободата да избираме Европейски парламент. И след 2019 няма да търсим вината в другите, нали? И ще напишем шести сценарий – нашият, защото ще е на нашето бъдеще, бъдещето на родителите ни и на нашите деца.“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов