Студенти събират средства за животоспасяваща операция през април

Мисия

31-03-2018, 11:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От лечение се нуждае Александър Гайдев

Търновски студенти стартираха благотворителната акция „Презареди” в подкрепа Александър Гайдев, който е диагностициран със паркинсонов синдром.  Серия от творчески събития ще се проведат в старопрестолния град, за да бъдат събрани средства за животоспасяваща операция. Повече за самата болест за Общинското радио разказа синът му – Илия.

Александър е болен от шест години, но усложненията настъпват преди година и половина. Тогава, над сърцето му е имплантирано устройство-батерия, което се свързва с гръбначния мозък. Тя е с вграден чип, подаващ импулси към електродите, базирани в мозъка. Обикновено, на болните е достатъчно около 1,5 V напрежение, за да бъде потиснат тремора. По-особен е случаят на Александър, който се нуждае от два пъти по-голямо от обичайното напрежение, а това води до по-бързо изтощаване на тази батерия. Нормално тя издържа до четири-пет години, докато неговата стига за около година и половина. Батерията трябва да бъде спешно сменена, а операция трябва да бъде извършена до края на април, категорични са медицитe. Стойността на устройството е 30 000 лв., които не се поемат от здравната каса. Точно тогава десетки  младежи от няколко града решават да стартират кампанията, готови да направят всичко възможно, за да живее Александър. Идеята са прегърнали доброволци от Търново, София и Велинград – родното място на Александър Гайдев.

До края на тази седмица ще бъде ясна програмата на всички събития, които ще се превърнат в част от каузата за спасяването на още един човешки живот. Изложби, концерти, литературни четения и базари са планирали да организират доброволците.  Подробна информация, както за заболяването, така и за всички тях може да бъде намерена на страницата на дарителската кампания във facebook.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)