Пътешественикът Мартин Пазарджиев разкри тайните на Индия пред студенти на ВТУ

Велико Търново Лайф

31-03-2018, 16:00

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изследователят представи лекцията „Индия: 50 нюанса яркост“

Лекцията „Индия: 50 нюанса яркост“ представи изследователят Мартин Пазарджиев в Историческия факултет на Великотърновския университет  «Св. св. Кирил и Методий». Събитието се проведе по покана на Катедра „География” и Академия за лидери на висшето учебно заведение. Виртуално пътешествие от четири етапа изпълнено с преживявания, срещи, необикновенни събития и празници посрещна гостите на лекцията.

Мартин Пазарджиев е дипломиран икономист, психолог и специалист по международни отношения, млад човек, препускащ през живота с вярата, че хоризонтът не е един живот. Мястото, на което всеки може да види цялата линия на живота – от раждането до смъртта според него е именно Индия. Само за 1380 лв. и 400 евро самолетни билети са били достатъчни за два месеца на младия мъж, за да се докосне до 50-те свята на яркост.

Пътуването към Индия пренесе публиката от столицата Делхи до свещенната Ганг – майката Ганга, от Керала до Мъсури, от Джодпур – синия град до Удайпур – езерният дворец и перла на Индия, Аджанта и будитските пещери до Джайпур и Дивали, от Гоа до Мурудешвар, където е и най-голямата статуя на Шива, от Алапуджа – венецианската столица на Индия до Вадодара – културната столица на щата Гуджарат.

Силно впечатление в лекцията направиха катакали – традиционните танци за индийците, в които всяко чувство и емоция са изразени с лицето, движенията на ръцете и цялото тяло.

Според Мартин в Индия средата е подкрепяща и всичко е възможно, но именно тази среда извежда от човека артистичното. Индия покорява всеки посетител с приятелски дух, независимо то претъпканите превозни средства, от често срещаната мръсотия по улиците, от цветовете на Холи и бавно случващите се неща, както и факта, че голяма част от шофьорите на пътя са без шофьорски книжки.

Пред студентите по география, история и културен туризъм бе представен индийският празник Холи и неговите цветове, отбелязван на 1 март, с който индийците прогонват зимните духове, посрещат близките си и искат прошка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов