Млади хора от цялата страна се събраха в Горна Оряховица за ХІ Национална младежка среща

Мисия

31-03-2018, 10:29

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Евродепутатът Ева Майдел приветства гостите със специално видео обръщение

Млади хора от цялата страна пристигнаха в Горна Оряховица за ХІ Национална младежка среща, която бе открита в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Форумът ще продължи до неделя и ще премине под надслов „Дигиталните технологии и младите хора”. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, съвместно с Община Горна Оряховица.

Гости на откриването на младежкия форум бяха кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева.

Срещата започна с видео обръщение към гостите от евродепутата Ева Майдел, в което ги приветства за инициативността и пожела ползотворна работа на срещата.

Инж. Добромир Добрев също приветства младежите с добре дошли и ги увери, че Общината също се стреми да бъде в крак с новите технологии и все по-активното навлизане на електронното обслужване в различните сфери. „Европейската комисия пусна в действие уеб портала на инициативата WiFi4EU за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет и отправи покана към общините от цяла Европа да направят своите регистрации в очакване на първата покана за представяне на проектни предложения в средата на май. Тази програма предлага на общините ваучери на определена стойност за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места. Община горна Оряховица вече е заявила своето желание за участие в програмата и за отваряне на такива зони”, сподели с присъстващите младежи инж. Добромир Добрев. „Днес за всичко се информираме от Интернет и скоро електронното обслужване ще навлезе още по-масово. Затова и ние в бюджета сме предвидили средства за усъвършенстване на нашите електронни услуги и обновяване на сайта ни, за да бъде още по-полезни на гражданите“, каза още инж. Добрев. Градоначалникът откри младежката среща и пожела на всички ползотворна работа и обмяна на добри идеи.

В срещата участват младежки групи от Търговище Златица, Казанлък, Свищов, Димитровград, Левски, Варна, Лясковец, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Силистра, Велико Търново, Пазарджик, Враца, Козлодуй, Добрич, както и представители на домакините от горнооряховски младежки парламент.

В продължение на три дни участниците ще имат възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори – Европейски информационен офис на евродепутата Ева Майдел във Велико Търново; Центъра за безопасен интернет; Фондация „СМАРТ“; „Образование България 2030“; Клуба на програмистите във Велико Търново; Проект „Future“; София филм Фест и TurnovoRUNs.

По време на срещата участниците ще обсъдят конкретни действия, свързани с предоставените от ЕС възможности за развитие и активиране на младежкия граждански сектор. Ще могат да изразяват идеи, в кои приоритетни области трябва да бъде насочена младежката дейност и кои са ефективните действия. В тридневната среща са предвидени още интересни срещи, тематични дискусии, както и споделяне на опит между младежките организации

Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов