Кметът на Балван: Общината ни подкрепя срещу концесията за добив на варовик

Мисия

02-04-2018, 13:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Селото е против находището, страхуват се за домовете и земите си

„В момента срещаме разбиране единствено от Даниел Панов и местната власт в общината”. Това сподели за Общинското радио кметът на търновското село Балван Недьо Георгиев, по повод идеята за изграждане на варовикова кариера в селото. Жителите му въстанаха против проекта, който, според тях не само ще отрови обработваема земя с химикали, но от взривовете може да рухнат домове и пътища, тъй като районът на селото е богат подпочвени води.

Още миналата седмица Община Велико Търново застана твърдо зад исканията на балванчани и изрази отрицателно становище относно инвестиционното предложение. Предстои РИОСВ и РЗИ да представят своите становища на държавно ниво. Въпросът ще бъде отправен към министрите на енергетиката и екологията, от които зависи дали на проекта ще бъде дадена зелена светлина, уточни още Георгиев, който е поискал съдействие от кмета Панов и от народни представители.

„Уведомих кметът на Община Велико Търново и той ме подкрепи, подкрепи искането на хората да не се изгражда такава кариера в околностите на селото”. Отрицателните становища на Недьо Георгиев са изпратени до Община Велико Търново, до РИОСВ  и до самата фирма, която е от Благоевград. Единствено институциите – местната администрация в Търново и екоинспекцията, погледнали сериозно на исканията на жителите.  Изпратеното до фирмата становище се връща непотърсено, неподписано и като цяло – пренебрегнато.

По думите на Георгиев, всички в селото са готови да излязат на протест, ако не се уважи желанието им да продължат живеят в здравословна и безопасна среда. „Подкрепа до момента срещаме само от кмета Даниел Панов, от заместника му проф. Камарашев и от представителите на Общинския съвет. Решението, обаче, зависи от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на енергетиката”, коментира за Общинско радио Велико Търново Георгиев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов