С детски празник започна Маратонът на четенето в Горна Оряховица

Мисия

02-04-2018, 14:32

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Утре в Общинска библиотека гостуват деца от ДГ „Бодра смяна“ и поетесата Анастасия Шахънова

С детски празник в ДГ „Ален мак“ започна Маратонът на четенето в Горна Оряховица, в който Общинска библиотека се включва за 13-ти пореден път. Библиотекарите гостуваха на децата от групите „Пчеличката Мая“ и „Червената шапчица“. Малките „пчелички“ представиха пред гостите драматизация на детска приказка. Всички заедно четоха „Молбата на книгата“. Седмицата преди да стартира Маратонът бе посветена също на четенето, когато в библиотеката гостуваха ученици от различни горнооряховски училища.

Маратонът на четенето ще продължи с поредица от инициативи в Общинска библиотека. На 3 април в детския отдел ще гостуват деца от ДГ „Бодра смяна“ и поетесата Анастасия Шахънова, която ще представи стихове за пролетта и Великден. На 4 април първата си среща с библиотеката ще направят децата от ДГ „Здравец“ и ще чуят „Молбата на книгата“. На 12 април в детския отдел ще гостуват третокласници от ОУ „Иван Вазов“, които ще четат откъси от любими приказки. На следващия ден, гости ще бъдат четвъртокласниците от същото училище, които ще направят маратон на четене с откъси от произведения, включени в препоръчителните списъци за прочит. На 18 и 19 април ще се проведат литературни вечери „Богатството на български фолклор“, в които ще се включат ученици, родители и учители от ОУ „Иван Вазов“. На 23 април в Общинска библиотека Атанас Коев ще представи лекцията „Звезделин Цонев - писател, историк и краевед“ по повод 115 години от рождението му. Романите на Моника Атанасова (Лиса Мей) „Невъзможна връзка“ и „Опасен меден месец“ ще бъдат представени на 24 април в библиотеката, а на следващия ден е премиерата на книгата на Ина Крейн „Мисли без плът“.

Мероприятията от Маратона на четенето в Общинска библиотека са включени в Календара на публичните прояви в духовната сфера на Общината за месец април.

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. На тази дата през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)