Фермерите отменят протеста си

Животът

02-04-2018, 19:34

Снимка:

wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Отменят се протестните действия на зърнопроизводителите, предвидени за утре, 3 април заради проектозакона за горивата. Това съобщиха след среща с министър-председателя Бойко Борисов фермери. Браншът и вносителят на закона Емил Димитров – Ревизоро са се разбрали за конкретни, облекчаващи земеделските производители текстове, които да залегнат в новия закон. Предстои да бъде изготвен доклад с исканията на земеделския бранш.

„Ние имахме договорености  и очаквахме премиерът да ги потвърди. Съгласни сме, че трябва да има борба с контрабандата и сивата икономика, но не да е за сметка на ефективността на производителите. Неприятното беше че трябваше да стигнем до протестни действия, за да бъдем разбрани. Но с постигнатите договорености, можем да бъдем доволни.  Ние сме достатъчно проверявани. Този Закон щеше да ни вкара във финансова и административна тежест”, коментира за Общинското радио Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз Павликени, представител за Великотърновска област на Националната асоциация на зърнопроизводителите, които инициираха поредицата срещи, за да изразят недоволството си от готвения Закон за горивата.

Припомняме, че това което създаде напрежение в бранша бе формулировката в проектозакона, че земеделският производител се третира като търговец, а не като потребител, а заради това трябваше да изпълнява много регулации.

„В последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи“, заяви и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след срещата днес.

За да има време земеделците да подготвят новите текстове, законът за горивата ще влезе в сила от Нова година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов