Ученичка от Гимназията по туризъм участва в международната конференция „Модел на Европейския съюз“

Мисия

03-04-2018, 09:15

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само 15 български ученици са спечелили правото да бъдат част от форума

„Към цифровия единен пазар“ е темата на международната младежка конференция, организирана от Американския университет в България, Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България. Конференцията даде шанс на ученици, студенти и млади професионалисти да научат повече за начина на функционирането на Европейския съюз, чрез обмяната на идеи и сблъскване с различни езици и култури.

Над 100 бяха участниците, от различни държави – България, Русия, Франция, Гърция, Македония и Сърбия.

Само 15 български ученици са спечелили правото да бъдат част от „Model European Union“.  Това са победителите от националния ученически конкурс за кратко видео  на тема „Един начин, по който ЕС промени живота ми“. Видеото да е озвучено на английски език;  в мотивационно писмо от 100думи, да се аргументира ролята,  в която желаят да влязат от 30 март до 1 април – евродепутат, министър в Съвета на ЕС, журналист, лобист; перфектно владеене на писмен и говорим английски език – това са изискванията към кандидатите.

Румяна Иванова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е една от 15-те победители в конкурса за ученици. Тя е в XI клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“. В мотивационното си писмо, Руми аргументира желанието си да бъде евродепутат. Видеото си Руми започва с „Това съм аз в първи клас. Годината е 2007. Паметна година. И за мен, и за България, нали?!“ и  разказва за промените, настъпили в живота й. Като ученичка в Гимназията по туризъм, Руми е посетила Европейския парламент по Програма ЕВРОСКОЛА; в момента е младши посланик по Програмата за училища посланици на Европейския парламент; печели награди в състезания по английски език, организирани от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България; управител е на учебната компания BOYAR DREAMS.

 „Авторските права, фалшивите новини и електронните лични данни“ – това бе темата, по която ученичката от Гимназията по туризъм, представи доклад.

Откриване, правила, разпределяне в комисии, избор на лидер, обсъждане, гласуване, изготвяне на изменения, гласуване, пресконференция – един нормален работен ден в Европейския съюз, макар и в негов модел. И много нови приятели, и много усмивки.

Нивото на владеене на английски език е благодарение на работата й с учителя по английски език – Поли Петрова-Янкова, която е и класен ръководител на Руми.

Учителят, подготвил Румяна Иванова за международната конференция „Модел на Европейския съюз“, е инж. Славка Проданова, ръководител на учебната компания BOYAR DREAMS и старши посланик по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов