14 години от трагедията в река Лим, направила ангели 12 свищовски деца

Мисия

04-04-2018, 07:00

Снимка:

фондация Ангели от Лим

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Конкурс за таланти, изложба и крос традиционно ще почетат паметта на загиналите дечица

Днес се навършват 14 години от трагедията в река Лим, взела живота на 12 свищовски деца. За пореден път фондация „Ангели от Лим” организира прояви, с които да почете паметта на невръстните жертви.

Конкурс – изложба за детски рисунка „Три звездички” в памет на Боряна, Жиня и Светослава ще се открие на 25 април в Художествената галерия „Николай Павлович” в Свищов от 14 часа.

На 26 април ще е ежегодният лекоатлетически крос в памет на Антония и Антоана. Той ще стартира от 14,30 ч. на площад „Алеко” в крайдунавския град.

Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора” ще се проведе от 13 до 15 април в читалище „Еленка и Кирил Аврамови”. Организатори са Илиян Николов, община Свищов и фондация „Ангели от Лим”.

 

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов”, гр. Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра.

 

38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете.

Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ. До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани: това са Александра Маринчева Гергова – 17 г.; Антония Тодорова Братова – 14 г.; Боряна Петкова Петкова – 11 г.; Валентин Христов Маринов – 14 г.; Виктор Николаев Маринов – 14 г.; Глория Хараламбиева Георгиева – 11 г.; Женя Ангелова Ангелова – 11 г.; Лора Илиянова Николова – 14 г.; Светослава Светославова Пантелеева – 12 г. и  Юлиян Георгиев Манзаров – 18 г.

Издирването на Светослав Радев Колев – 15 г. и Антоана Венциславова Евтимова – 13 г. все още продължава.

 

На 7 април в Свищов пристига траурният кортеж с тленните останки на десетте българчета. На 8 април, в 10 часа започва общоградското поклонение пред тленните останки на осем от загиналите деца в Съборната църква "Св.Троица" в Свищов. В 12 часа траурната процесия преминава през центъра на града до гробищния парк. Телата на осемте деца са положени в съседни гробове. В 13:30 часа се извършва траурната церемония в съседното село Царевец, където са погребани другите две деца.

 

На 25 април водолази откриват тялото на Светослав Радев Колев в близост до брега, на около 40 км от мястото на катастрофата. На 28 април, към 12 часа траурната процесия с тленните останки на Светослав се отправя от храма "Света Троица" по главната улица към гробищния парк. По волята на родителите, тялото му е положено в семеен гроб, където преди осем години е погребан неговият брат.

 

На 4 май, на около 3 км от мястото, където е намерен Светослав, българските спасителни екипи намерат тялото на Антоана Венциславова Евтимова. На 6 май, в 12 часа започват поклонението и опелото в Съборната църква “Св.Троица”, в 14 часа потегля траурната процесия. Свищов и цяла България се прощават с Антоана - последното дете, загинало в мътните води на река Лим.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов