Участник в телефонна измама за близо 18 бона получи условна присъда

Крими

07-04-2018, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Магистратите постановиха да обезщети измамите със законните лихви

Участник в телефонни измами за близо 18 000 лв. е осъден на три години лишаване от свобода, които Районният съд във Велико Търново отложи за срок от 5 години.

Подсъдимият Ц.В.Р. е безработен. На 05.04.2017 г. в град В. Търново, в съучастие, като помагач с неустановени лица в предварителен сговор помежду си, с цел да набави за себе си и неизвестните лица имотна облага, чрез явяване на мястото, наблюдение на поведението на пострадалата и вземане на парите до контейнер на улицата, умишлено улеснил неизвестните извършители да възбудят и поддържат у Р.Д.Н.  заблуждение, че следва да остави до кош за смет на ул."Алеко Константинов" в гр. Велико Търново парична сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами.

Сутринта на 5 април миналата година на телефона на 77 – годишна великотърновка позвънили двама мъже. Единият се представил за полицейски служител, а другият я заплашил, че ако не даде парите, с които разполага, ще я убие. След неколкократни разговори и с двамата накрая потърпевшата оставила до контейнер за смет пред жилището си 4000 лв. и 5050 евро. В последствие разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и сигнализирала в полицията.

Органите на реда установили, че в следствие на измамата жената и неин близък с инициали Й.Н.В. са ощетени общо със 17 904,41 лева, поради  което съучастникът е осъден на три години лишаване от свобода, отложени за срок от пет години.

Подсъдимият Ц.В.  Р. да  заплати на потърпевшите Й.Н.В. и Р.Д.Н. 4097.79 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, на Р. Д.Н. - 9779.15 лв. причинени  имуществени  вреди  в резултат  на  престъплението, и 4 000 лв. на  Н.  Й.  В. имуществени вреди, всички със законната лихва от  датата на  увреждането – 05.04.2017 г.  до  окончателното  изплащане. 

Участникът в измамата дължи и държавна такса върху  размера на  уважените  граждански искове от 715,08 лв.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов