Честито Възкресение Христово!

Животът

08-04-2018, 07:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прочете есето на победителя от 2017 г. в Патриаршеския конкурс за литература

Възкресение Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е празник на празниците, защото с него се е родила една надежда за по-хубав живот не само на земята, но и след това. Защото ако човек приеме Христос за свой Спасител и Господ , и признае със сърцето си, а не само с устата си, че Той е възкръснал от мъртвите, става свидетел на даденото ни обещание за вечен живот.

Този празник не би трябвало да е поредният от всички други, за да се съберат близки и приятели около трапезата, да разговарят и да си разменят боядисани яйца, защото той е по-различен и вълнуващ, носи радост. Радост от това, че вярата и надеждата за по-добър живот не са умрели, а са възкръснали, родили са се отново. Христос не случайно идва на Земята. Той е изпратен от Своя Отец, за да проповядва словотоМу и да показва на хората правия път. Но хората не Го приемат, преследват Го, измъчват Го и Го осъждат на смърт, като Го убиват по най-жестокия начин – приковават Го на кръст, но след три дни Божият Син възкръсва от мъртвите. Бог е могъл да не допусне Неговият първороден Син да изпита всичките тези болки и мъки, но чрез пролятата кръв на Иисус иска да измие греховете на хората, иска да им даде още един шанс за спасение. Защото както Иисус възкръсна, така ще възкръснат и всички, които вярват в Него.

    Преди още да се роди Иисус Христос, неговите предшественици празнуват празника Пасха, след като са изведени от египетската земя, и така те празнуват спасението си от своите поробители. Днес ние празнуваме Възкресение Христово – спасение за нас и нашите души. И Христос, знаейки, че наближава часът, в който трябва да умре за хората, е искал да празнува последната за Него Пасха със своите ученици, защото е знаел, че след празника ще Го заловят и разпънат. Малко преди да Го хванат и измъчват, в Него се прокрадва страх, страх от смъртта и Той дори моли Своя Баща, ако може, да Го отмине това зло. Но Бог, който обича прекалено много човеците и иска всички да се спасят, принася единствения си Син в жертва, за да отнеме нашите грехове. Защото ние сме грешни, раждаме се в грях заради Адам и Ева и трябва да платим за нашите грехове, но Иисус го направи вместо нас. Любовта на Бог е голяма и силна, тя не може да се опише с думи. Бог не иска нито един човек да погине и затова дава Сина си за нас, а човек това никога не би го направил, дори ако трябваше да се жертва за много близък човек. Не случайно златният стих в Божието слово е : „Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя Единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”

   Всеки човек трябва да повярва в истинското, същинското Възкресение Христово, защото Христос умря за нас и възкръсна за нас, Той е жив и ни обича. И ще бъде жалко, ако хората изопачават или бъркат истинското Възкресение Христово със събуждането на природата и идването на пролетта. Не трябва да се измества образът на Христос и това, за какво е умрял и възкръснал, и да се отдава по-голямо внимание и почит на идващата пролет и на животинките, създадени от Бог. Защото никой и нищо, освен Иисус, не заслужава да е на първо място в живота на хората

    Това, което нашият Спасител направи за нас, като даде живота си и умря на кръста, е най-великото и божествено нещо, което е могло да ни се случи. И в замяна не иска нищо, а само да Му отдадем сърцето си и да Му позволим да стане наш Спасител и Господ. Иска да повярваме в Неговото възкресение и да Му се доверим, защото Той иска най-доброто за нас.

 

Георги Тодоров Делиев

18 години, 11-ти клас

ПГГС „Христо Ботев“ гр. Велинград

 

За есето си Георги Делиев получава Специална патриаршеска награда в раздел "Литература-Проза" на националния синодален конкурс "Възкресение Христово-2017".

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов