Със за 120 хиляди лева подобриха работната среда в кардиоболницата във Велико Търново

Велико Търново Лайф

08-04-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В проекта болницата участва с 20% собствени средства

Болничното оборудване и условията на труд подобриха в специализираната кардиологична болница във Велико Търново по проект на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщи Общинско радио.

Проектът е на стойност 120 хиляди лева, като лечебното заведение участва в дейностите с 20 процента собствени средства. Проектът стартира на 5 октомври миналата година и успешно завършва шест месеца след това. Той е под надслов „Инвестиции в качествени условия на труд”, коментира ръководителят му Слава Василева. Благодарение на дейностите в кардиоклиниката вече има самостоятелна стая за почивка с подходящо оборудване – хладилник, микровълнова печка, кафе машина. Освежени са стаите и коридорите, навсякъде са доставени удобни столове. „ Нашата клиника единствена от шестте в страната към Българския кардиологичен институт беше одобрена за включване в програмата за подобряване на работната среда. Създадени са различни униформи, чрез които всеки може да бъде идентифициран към кой от секторите работи. Осигурено е специализирано облекло и предпазни средства за ангиолозите. Направена беше и пожароизвестителна система. Навсякъде е поставено LED-осветление”, сподели директорът д-р Йорданка Томова.

Повече от 600 пациенти е лекувала от началото на годината до сега частната кардиологична болница във Велико Търново. Обикновено те са около 200 месечно, а годишно при нас пациентите са над 2400, коментира още д-р Томова. Тя припомни, че България е на едно от първите места по заболеваемост. Увеличават се и сърдечно-съдовите проблеми. В резултат на мащабната профилактична дейност расте информираността и  все повече пациенти идват навреме при кардиолозите. Повишава се здравната култура и на по-младите. Те разбират, че инвестицията в здраве е инвестиция в бъдещето им – за личностно и кариерно развитие.

На 31 октомври кардиологичната болница във Велико Търново става на десет години. В момента екипът работи и по сериозна профилактична програма на Българския кардиологичен институт. Проектът включва прегледи на място в по-малки  населени места. Но се посещават и градове като Русе и Габрово, където интересът също е много голям.  За четирите месеца на програмата кардиолози са прегледали стотици  пациенти. При някои са открити пороци на сърцето на възраст 50-60 години, които до този момент не са били диагностицирани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов