Близо 5 000 родители не са записали децата си в детска градина и училище

Животът

09-04-2018, 18:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Върховната административна прокуратура установи, че над 8 000 семейства не осигуряват присъствието на децата в училище

Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност на територията на цялата страна по спазване на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Проверката е реализирана от ВАП чрез възлагане от териториалните прокуратури на кметовете на общините.

В хода на проверката, от длъжностни лица, определени от кметовете на общините, са инспектирани и установени редица нарушения за цялата страна.

Към момента налице са 4835 родители, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително предучилищно или училищно образование, в детска градина или училище.

В 8278 случаи са констатирани родители, които не осигуряват присъствие на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование, записани в дневна, вечерна, дистанционна или комбинирана форма на обучение в училище.

В 62 случая прокурорите са ангажирали по реда на надзора за законност кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за извършване на проверките.

Целта на проверката е да се обезпечи конституционното право на децата на образование.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов