От днес ремонтират ул. „Опълченска”

Мисия

10-04-2018, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ремонт очаква и пътя Арбанаси – Горна Оряховица

От днес започват ремонтните дейности на настилката на улица „Опълченска” във Велико Търново, която е част от републиканския път III-514 между старопрестолния град и Горна Оряховица. Дейностите са възложени от Областно пътно управление по настояване на кмета на старата столица Даниел Панов.

Настилката на ул. “Опълченска“ бе засегната след изминалия зимен сезон, което налага преасфалтиране на компрометираните участъци. Заради ремонтните дейности отсечката ще бъде затворена за движение. Ще бъдат пропускани единствено автобусите по линия №10, чийто маршрут минава през улицата.

Миналата година Общината изпрати писмо с искане до Агенция “Пътна инфраструктура” спешно да бъдат взети мерки за реконструкция на няколко пътни отсечки, включително ул. „Опълченска”. Искането бе за ремонт на участъка от хотел “Янтра” до изхода на града, тъй като пътят не е ремонтиран повече от 30 г. и е с изключително разрушена настилка. Две седмици след писмото на кмета, през май м.г. започна частичен ремонт на ул. „Опълченска”, като най-засегнатите участъци бяха преасфалтирани, а дупките бяха запълнени с асфалтова смес. В края на зимата улицата отново трябва да бъде ремонтирана, тъй като поема голяма част от трафика в града.

Въпреки, че ул. „Опълченска“ е част от републиканската пътна мрежа, Община Велико Търново е разработила идеен проект за пълната й реконструкция, заедно с обновяване на инфраструктурата в кв. „Света гора“ и край местността „Френкхисар“. Средства за изпълнение на идейния проект ще се търсят чрез европейските финансови механизми.

Всеки момент се очаква да стартира и още един дълго чакан ремонт – на пътя Арбанаси – Горна Оряховица. Обещанието на Областно пътно управление е рехабилитацията на отсечката да се извърши през април. Настилката на участъка е силно компроментирана и по пътното платно има множество дупки, които са предпоставка за катастрофи. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от „Пътни строежи – Велико Търново“ АД.

Миналата година от МРРБ бяха отпуснати 2,8 млн. лв. за ремонт на 6-километровото трасе Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица. През есента бе рехабилитиран участъкът от старата столица до Арбанаси, а останалата част от трасето бе оставена за пролетта при подходящи метеорологични условия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов