Детски ендокринолози ще консултират горнооряховски деца по въпросите на растежа

Животът

11-04-2018, 08:26

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Варненски специалисти ще гостуват в железничарския град на 17 април

„Клиника на колела“ на варненската УМБАЛ „Св. Марина“ ще посети Горна Оряховица на 17 април (вторник). Във времето между 9.00 ч. и 14.00 ч. в бившият кабинет по УНГ на I етаж в ДКЦ I, детски ендокринолози ще консултират родители и техните деца от региона по въпроси, свързани с проблемния растеж. Безплатните консултации със специалисти от варненската клиника са в рамките на кампанията GROWINFORM. Инициативата стартира през есента на 2017 г., провежда се за първи път в България и ще продължи 2 г. Основната цел на кампанията е ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж. Кампанията GrowInform има свой сайт - www.growinform.org, както и фейсбук страница. Там родителите могат да открият калкулатор, чрез който след въвеждане на данните за ръст, пол и възраст на детето, могат да видят дали то се развива в норма.

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози в „Св. Марина“.

Нарушенията в растежа, ако не са вродени скелетни заболявания, се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители. Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкова по-големи са възможностите за лечение, а те вече са значителни, предвид напредъка на науката в сравнение с преди 15-20 години, обясняват още детските ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов