Рецидивист свидетелства под клетва, че Георги Вълев припаднал в затвора и имал нервна криза

Делото, което осъденият заведе срещу журналистка продължава през май

Делото на осъденият до живот по делото "Килърите" бизнесмен Георги Вълев срещу криминалната репортерка от регионалния вестник "Борба" Нели Сукова продължава на 17 май. Това стана ясно след второ заседание по казуса в сряда на Районния съд във Велико Търново.

Както по-рано днес вече припомнихме, делото бе образувано по жалба на самия Георги Вълев. Той предяви иск срещу журналистката заради статия, свързана с убийството на друг известен бизнесмен – Петър Христов. В публикацията авторката лансира една от версиите, че евентуален поръчител на убийството на Христов, което стана преди три месеца в столицата , е Вълев. Тази хипотеза бе тиражирана и в много столични медии, както и от представители на прокуратурата и МВР. Въпреки това, Вълев се засегна само от статията в местния вестник и заведе дело срещу Нели Сукова за "уронване на доброто му име".

В сряда сутринта Георги Вълев бе докаран от затвора в Ловеч в съда под засилена охрана от жандармерия и полиция.

"Това, което е написала журналистката, е вярно, има такава версия и тя е написала, че съществува. Тя не твърди, че той е извършил престъпления, а че има такава версия! Това не може да урони доброто име, когато е изнесена истина, още повече че журналистът има право да изнася информация в изпълнение на Конституцията, на Европейската харта на правата на човека, както и на редица решения на Европейския съд, които допускат по -широка свобода на журналисти. Дори възможност да изнасят понякога шокираща и провокираща информация", коментира адвокатът на репортерката Иван Няголов.

Георги Вълев беше представен от служебният защитник адвокат Пламен Проданов, а като негов свидетел се яви рецидивистът Халил Адем Хасан с две доживотни присъди, които също излежава в затвора в Ловеч.

„Това, че подзащитният ми е осъден с влязла в сила присъда до живот, няма отношение към неговото право за завеждане на частна тъжба. Той е лишен от правата, които се ограничават от самата присъда, не от другите си граждански права! А дали е основателно, ще реши съдът“, заяви пък адвокат Проданов.

В съдебната зала защитата на Нели Сукова представи като доказателства осем публикации от различни печатни и електронни издания, в които също е тиражирана тази хипотеза. Свидетелят Халил Хасан, който познава Вълев от затвора от 2012 г. до 2018 г., разказа как той, като научил по телефона за статията от в-к "Борба", получил нервна криза и през следващите месеци започнал да пие хапчета, назначени от психиатър. "Надзирателите го взеха за подигравка и го наричаха "Ал Капоне", каза още свидетелят Хасан. Самият той също е осъден до живот и вече лежи 18 години. Той заяви под клетва в съда, че видял как Вълев припада на 10 януари.

Адвокатът на Вълев представи на съда ксерокопие на медицински документ от 15 януари за предписани от лекар в затвора медикаменти. Делото бе отложено за 17 май, тъй като съдебният състав ще изиска оригинал на медицинската експертиза, издадена от затвора. Уважено бе искането на Вълев да се изиска справка от Главна прокуратура и НСлС дали има повдигнато обвинение за това, че той е поръчал убийството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов