Започна ударно залесяване в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

11-04-2018, 17:25

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Започна засаждането на дръвчета и храсти в Горна Оряховица в рамките на кампанията за пролетно залесяване. В града ще бъдат посадени над 200 фиданки. Преди месец гражданите имаха възможността да заявят желание за определени видове дръвчета и храсти, за облагородяване на междублоковите пространства. Инициативата е във връзка с реализирането на плана за действие на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Засаждането на дръвчетата вече започна. То се извършва от работниците на Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване“. Те са посетили предварително всички заявени от гражданите места за засаждане на нови дръвчета и храсти. Изготвена е схема, по която се работи. Вече са засадени дръвчета и храсти на заявени от гражданите адреси по улиците „Кирил и Методий“, „Васил Левски“, „Борима“ и др. Акцията продължава и през следващите дни. Най-много са желанията за засаждане на храсти от видовете западна туя, рустифина, златен дъжд и на дръвчета - шестил, албиция, гинко, каталпа и липа. Компенсаторно залесяване ще бъде направено на местата, където са отсечени дървета във връзка със санирането на жилищните блокове. На местата на премахнатите дървета ще бъдат засадени нови. Около блоковете, където все още продължава работата по санирането им, новите дръвчета ще бъдат засадени в рамките на есенното залесяване.

От Общинското предприятието отново молят гражданите, подали заявления за дръвчета и храсти, да помогнат и да почистят и подготвят предварително терените, на които искат да бъдат засадени.

Ангажимент на гражданите, живеещи в блоковете ще бъде също последващата грижа за дръвчетата. Те ще получат указания и консултации от служителите на „Озеленяване“. След засаждането дръвчетата трябва да се поливат поне два пъти седмично. За храстите златен дъжд и рустифина и за дръвчетата шестил и каталпа трябва да се полагат по-специални грижи и да се следи почвата около тях да бъде влажна. Като цяло през първата година новозасадените дръвчета трябва да се поливат по-активно., уточняват от „Озеленяване“.

От Общинското предприятие апелират към гражданите да пазят новозасадените фиданки и да следят за вандалски посегателства. За жалост чупенето на дръвчета продължава и последният случай е от ул. „Отец Паисий“, където недобросъвестен гражданин е счупил един от засадените преди няколко години там ликвидамбри. Това е скъпо, но много красиво дърво. Въпреки направените метални ограждения на дръвчетата, посегателствата над тях продължават, коментират от „Озеленяване“

Едновременно с акцията по залесяването, се косят и зелените площи, подготвят се местата на цветните фигури, работи се в парковете. През май ще започне и пролетното зацветяване на Горна Оряховица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)