Румяна Иванова от Гимназията по туризъм отново финалист в Национален конкурс

Животът

13-04-2018, 09:01

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Неин учител е Славка Проданова

Гордост за Велико Търново е Румяна Иванова, ученичка от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново, която е финалист в петия Национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена“.  Надпреварата е посветена на 75-години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на загиналите в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 

Организаторът, Център „Алеф”, подкрепен от Община Бургас, Посолството на държавата Израел в България,  ОЕБ Шалом и фондация „Роналд Лаудер”, предложи на кандидатите три теми. По темата „Аз бях един от спасените” 35 средношколци са извършили и изследователска работа, като са издирили очевидци от събитията през 1943 година и са представили техните разкази. 55 са се върнали с „машината на времето” в 1943 година, а 32 са предпочели да се озоват в бъдещето. Общият брой участници е 120 от 30 населени места в България.

Журиращите: Михайлина Павлова – главен редактор на в. „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов - поет, издател на литературния сайт „Факел бг” и журналистът Асен Йорданов оцени представените творби и открои най-добрите 16 автори.

Финалистите на конкурса бяха част от церемонията по откриването на мемориал на благодарността в центъра на Бургас на 11 април - Международен ден на освобождаването от нацистките концентрационни лагери. Мемориалният знак, изграден от потомци на евреи, е посветен на всички граждани на морския град, които с риск за себе си и семействата си, са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешалони. На събитието присъстваха посланикът на Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, кметът на община Бургас Димитър Николов, Сливенският митрополит Иоаникий и др.

Руми е избрала темата „Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?“.  „Настъпва обратно броене. 4 март 1943. Нощ е. Всички спим. Тропот по вратите на домовете. Викове, крясъци, команди. Писъци на майки, поели на ръцете си бебета. Безумни, безсилни погледи на бледи мъжки лица. Боси нозе – на майки, на деца, на бащи. На хора. На нас, евреите. Имали сме нещастието да се родим евреи. Имаме нещастието да сме белязани. Носим звезди. Може би, такива звезди сме днес на небето?“ . Така започва есето на Руми от  XIа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“. Посланикът за един ден на държавата Израел, Румяна Иванова, завършва творбата си така – „Няма човешки разум, който да оправдае виновниците за страданията на евреите. А тези, които са ги причинили, нямат разум. Факт. И дано разумът надделява винаги. За да ни има нас, евреи и неевреи, всички хора на планетата Земя.“

Учителят, подготвил Руми за националния конкурс, е инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов