Миглена от Елена се нуждае от средства за операция в Турция - velikotarnovo.utre.bg

Миглена от Елена се нуждае от средства за операция в Турция

14 април 2018, 15:36 | Мария Христова
  • Снимка:
    личен архив

33-годишната жена страда от рядко генетично заболяване

33-годишната Миглена Узунова от Елена се нуждае от подкрепа и съпричастие, за да финансира операция на гръбначно изкривяване в Турция, съобщава times.bg. Меги страда от рядкото генетично заболяване Атаксия на Фридрайх, което й откриват още на 9-годишна възраст. Постепенно се нарушава двигателната й активност, като накрая стигнала до инвалидна количка и вече 12 години е зависима от нея. Самото заболяване води до редица усложнения – сколиоза, проблеми със сърцето, както и захарен диабет.

Гръбначното изкривяване при нея се открива още в ранна детска възраст, а преди 3 години получила постоянна сърдечна аритмия и така е орисана да остане на лекарства до края на живота си заради сърцето. „Това някак не беше достатъчно, но и пет дни след изписването ми от кардиологията, получих инсулт, което усложни ситуацията. Успях малко да възвърна състоянието си след инсулта, но имах фрапираща разлика в говора“, споделя още Меги.

Нейното ежедневие се утежнява още повече, тъй като живее на третия етаж, в сграда без асансьор. А преди пет години загубва майка си, който се грижила ежеминутно за нея.

„Случайно познанство с една жена хвърли лъч светлина в живота ми, която направи запитване за моето заболяване в една турска клиника“, разказва за непосилното си битие тя. „Там предложиха да пробваме експериментално лечение с трансплантация на стволови клетки. Като четири процедури бяха на стойност 36 хиляди долара, цената е без  включването на рехабилитации престой и т.н. Сумата, съответно беше много висока и непосилна за мен, но пък шансовете бяха големи, защото този вид лечение нямаше да ми навреди. а можеше да ми помогне. Ето защо решихме да направим кампания за събиране на средства за лечението ми. Целия град се включи с направата на благотворителни базари, концерти, кутии за дарения и какво ли още не, за да ми помогнат. Кампанията стартира май месец миналата година, няколко месеца по-късно през август се оказа, че аз вече имам и захарен диабет и ми предписаха инсулин на 12 часа“, разказва още развълнувана Меги.

Професорът от Турция й препоръчал да започнат поетапно вливане на стволови клетки, тъй като диабетът е още в ранна фаза и може да му се въздейства. „Средствата, които бяхме събрали до тогава, можеха да покрият само една процедура. Така в началото на ноември за първи път се сблъсках със столовете клетки. Резултатът беше наистина потресаващ, още на третия ден усетих прилив на енергия. Останах на 10 -дневна рехабилитация там и ефектът беше много голям, в положителна гледна точка. Говорът ми значително се подобри, усещам облекчение при дишане, силата в ръцете и краката ми е по-голяма. Прибрах се в България, с надеждата да събера по-бързо средства и да замина по-скоро отново, защото се вижда, че има резултат в по-добро. Дали, защото по Коледа и Нова година хората стават по-добри и по сърдечни, но точно по това време се събра сума достатъчна за още едно отиване до Турция. И така януари месец ми направиха още една процедура и още 10 дневна рехабилитация, а професорът ми съобщи радостната новина, че за момента заболяването ми е изпадало в ремисия. С много физиотерапии и рехабилитации може да го предвижим напред, но следващото вливане на стволови клетки не трябва да закъснява.“

По думите на Миглена, целта е да се спре развитието на диабета. За сколиозата, която е в доста напреднала фаза, тя направила консултация с ортопед в Турция, който й гарантира да я коригира по оперативен път,  след като приключат с трансплантацията на столовите клетки. За операцията ще са необходими още 22 хиляди долара.

Миглена е притеснена, тъй като Елена е малък град и съгражданите й вече са й помагали. А Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) също й е отказала финансиране, тъй като заболяването й няма лечение, а това, което е предлагат в Турция било експеримент, а българското здравеопазване не финансира експерименти. Тя обаче не губи надежда да събере тези средства от българи с големи сърца.

Дарителска сметка:
UniCredit Burbank
7000 1522978776
IBAN BG14UNKR7000
1522 9787 76

DMS///На номер 17777
изпратетеSMS-DMS MIGLENA

 

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета