От Задругата за чиста храна предлагат критерии за здравословно хранене при децата

Мисия

15-04-2018, 08:13

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Членовете на задругата за чиста храна предлагат критерии, по които да се обявяват обществените поръчки за детското и ученическото хранене, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново председателят на задругата Филип Хайвазиян.
Чрез отворено писмо, членовете на УС на сдружението "Задруга за чиста храна" ще търсят среща с Омбудсмана, и с представители на министерствата на здравеопазването, образованието и земеделието. Целта на тези срещи е да бъдат представени на национално равнище критериите за чиста и здравословна храна, които специалистите към сдружението са разработвали в продължение на шест месеца, посочи Стоичко Миличин. 
Той подчерта, че критериите могат да бъдат основа върху която да се изградят моделите за здравословно хранене при децата. 
В задругата членуват над 40 производители от различни сектори на хранително - вкусовата промишленост. 
Те предлагат продукти, които са сертифицирани като чисти, без ГМО, без вредни подобрители, консерванти и оцветители. Предстои регистрация на лого на задругата, чрез което продуктите ще бъдат разпознавани, посочи Георги Славейков от сдружението. 
Сред амбициите на членовете на задругата е разкриването на регионални центрове, където децата ще бъдат запознавани с чистите продукти и ще бъдат приобщавани към принципите на здравословното хранене, каза Ани Кашева, която в навечерието на Великден е отворила вратите на своя сладкарски цех и е учила над 30 деца как се месят домашни козунаци.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)