С благотворителна кампания студенти от Велико Търново спасяват живот

Велико Търново Лайф

17-04-2018, 14:00

Снимка:

община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С мащабна благотворителна кампания студенти от Велико Търново набират средства за спасяването на човешки живот. Акцията „Презареди“ стартира в началото на април и е в подкрепа на Александър Гайдев от Велинград, който страда от паркинсонов синдром. Серия от събития в сферата на културата и изкуството са организирани от младите хора – концерти, изложби, базари, литературни четения и пр.

Част от проявите бе благотворителна изложба, подредена в конферентната зала на хотел „Премиер“ и открита снощи. Сред гостите, уважили събитието, бе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Експозицията включва творби на редица автори както от Старата столица, така и от страната. Повече информация за следващите представяния на изложбата може да бъде намерена на фейсбук страницата „Презареди – Акция в подкрепа на Александър Гайдев“.

Община Велико Търново и Регионалният исторически музей също подкрепят каузата. Дарителници са поставени на входовете на крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център и църквата „Рождество Христово“ в с. Арбанаси, които сред най-посещаваните културни паметници и забележителности в цяла България. Акцията бе подкрепена също от Клуб 7 и Емил Йорданов – DJ EMO. Дарителници са поставени и в редица заведения, клубове и търговски обекти.

Инициаторите на благотворителната кампания разказаха историята на Александър Гайдев. Заболяването му е установено преди шест години, но усложненията настъпват преди година и половина. Тогава над сърцето му е имплантирана специална батерия, което се свързва с гръбначния мозък чрез електроди и им подава импулси. Обикновено хората, диагностицирани с това заболяване, се нуждаят от около 1,5 V напрежение за потискането на тремора. Системата на Александър обаче изисква два пъти по-голямо от обичайното напрежение. Това води до по-бързо изтощаване на батерията и ако при останалите случаи тя издържа до пет години, то на неговата е с капацитет за година и половина.

Операцията и подмяната на устройството трябва да бъдат извършени до края на април. Разходите не се поемат от Националната здравно-осигурителна каса. Затова десетки млади хора от Велико Търново стартираха кампания, чиято цел е да направи всичко възможно Александър да живее. Идеята е прегърната и от доброволци от София и Велинград. Акцията продължава до края на месеца, като целта й е набирането на сумата от 54 000 лева. Със средствата ще бъде закупена специална батерия, която издържа до девет години.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов