Лапароскопски апарат за 130 000 лева купи търновската болница

Животът

18-04-2018, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече са факт модерен кардиограф и ехограф 4 D

Мащабна програма за обновяване на медицинската апаратура стартира областната болница във Велико Търново, съобщава Общинско радио. Част от нея е новозакупеният лапароскопски апарат за 130 хиляди лева. Вече са факт модерен кардиограф и ехограф 4 D, който ще се използва за диагностика на спешни състояния. Предишният ехограф е остарял, тъй като се използва от 12 години. Ще се набави и портативен ехограф, който ще се използва в операционната и при нужда за консултации в отделенията, сподели директорът д-р  Стефан Филев. Той уточни, че стойността на основните нови апарати за областното здравно заведение е около 700 хиляди лева, които са средства на дружеството. Намеренията на болничното ръководство са да обновят медицинската техника още в патологията и неврохирургията. Планирано е закупуване и на операционен микроскоп.

    Новият лапароскоп в областната болница „Д-р Стефан Черкезов”  е от най-висок клас, с цифрова визуализация на образа и 30-градусова камера, което позволява детайлизиране на процеса. Има и системи за автоконтрол. Целта е кратко време за извършване на операцията, минимализиране на оперативната травма и бързо възстановяване на пациентите, обясниха хирурзите д-р Николен Стойнов и д-р Божидар Ангелов. Заедно с колегите си от двете хирургични отделения те вече извършиха първите лапароскопски операции на отстраняване на жлъчен мехур с новия апарат. Такива операции във великотърновската болница се правят от 2004 година, но апаратът за тях вече е морално остарял и с него се работи по-трудно. „Преди да решим дали пациентът е подходящ за лапароскопска операция, случаят се анализира много прецизно. Обикновено пациентите идват с доста усложнения, което прави ползването на лапароскопския метод невинаги подходящ“, коментираха д-р Стойнов и д-р Ангелов. Хирурзите от болницата са включени и в обучителен модул в Стара Загора за извършване на лапароскопски операции на херния. За отработване на метода при този вид операции фирмата е предоставила на великотърновската лечебница тренажор. На този етап лапароскопски операции на хернии се реализират само в университетски болници.

   Около 6000 са преминалите през областната болница във Велико Търново пациенти от началото на годината до сега. Близо 600 от тях са лекувани в двете хирургични отделения. Хоспитализациите се увеличават, тъй като населението застарява. Обикновено хирурзите се справят със спешни случаи, заболявания на жлъчния мехур, перитонити. Увеличават се и усложненията на тумори на храносмилателната система. Обновяването на апаратурата в операционните ще помогне за увеличаване качеството на лечебния процес, категорични са специалистите.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов