Преди 11 години с почести в Търново бе погребан цар Калоян

Велико Търново Лайф

19-04-2018, 07:15

Снимка:

velikotarnovo.utre, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Церемонията бе изпълнена с държавни почести, в присъствието на почетната гвардейска рота

На 19 април 2007 г. Цар Калоян е тържествено погребан с държавни почести във Велико Търново. 800 години след смъртта на цар Калоян  саркофагът с тленните останки на българския владетел бе положен в двора на храма „Св. 40 мъченици”.

Церемонията бе изпълнена с държавни почести, в присъствието на почетната гвардейска рота, с военен и църковен церемониал. Ритуалът започна с изнасяне на саркофага от Регионалния исторически музей. Той бе носен от гвардейци и увит в националния трибагреник, поставен върху лафет, теглен от бронетранспортьор на въоръжените сили под звуците на барабани. В началото на шествието гвардеец носеше графичен портрет на образа на цар Калоян.

 

На тържествената церемония присъстваха президентът Георги Първанов, министрите проф. Стефан Данаилов и Веселин Близнаков, депутати, кметове на градове от цялата страна. 
Великотърновския митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва.

В речта си държавният глава заяви, че това е една церемония, която има не само дълбок държавнически, но и църковен, и граждански смисъл. 

Любопитен факт е, че саркофагът е положен в гроб номер 39 в църквата, където е открит прочутият Калоянов пръстен. Идеята е в двора на църквата да бъдат препогребани и откритите тленни останки на царете Самуил и Михаил Шишман, като така да бъде изграден пантеон на българските владетели.

Преди да бъдат препогребани, костите от гроб № 39 са обработени с восъчно-колофониев препарат, използван и при балсамирането на египетските мумии. Те са затворени в непроницаем за въздух и влага метален саркофаг, имащ гаранция 3000 години.


Всяка година на 22 март – празника на Велико Търново, официални лица, гости и жители на града полагат цветя на саркофага на цар Калоян.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов