Проф. д-р Слободан Нешкович получи плакет за почетен професор на Философския факултет на ВТУ

Животът

19-04-2018, 11:52

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Професорът е учен с международен престиж

На пленарното заседание на Юбилейната международна научна конференция „25 години специалност „Философия“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Слободан Нешкович получи плакет за почетен професор на Философски факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Той бе връчен от декана проф. д-р Даниела Тасевска.

Проф. Нешкович бе избран по предложение на Катедра „Национална сигурност“ и Факултативния съвет на Философски факултет на заседанието за почетен професор на Философски факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ за съществен принос в двустранното сътрудничество  и популяризиране на неговото име и постижения от 2011 г. насам.

Неправителствената научна организация CESNA-B на проф. Нешкович включва около 450 члена няколко страни в Западните Балкани – Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония. От нейното основаване през 2006 г. е провела 92 международни научни конференции по проблемите на националната и международната сигурност. 82 от тези конференции са организирани под ръководството на проф. Нешкович в партньорство с университети, общини, различни организации. Организацията е обявена от Фондация „Ханс Зайдел“ за техен най-добър партньор в региона на Балканите.

През 2011 г. Философският факултет беше партньор на организирана от тях конференция в Белград, от която бе издадена книга с образа на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ на корицата, а от 2014 те са официален партньор на организираните от Философски факултет международни конференции „Нови предизвикателства пред регионалната сигурност на Балканите“. Проф. Нешкович популяризира името на Философски факултет във всички свои научни и творчески изяви.

Той е учен с международен престиж – автор на около 160 научни публикации в Сърбия и зад граница, от тях 12 монографии, редактор и съставител е на 25 сборници „Сигурността в постмодерна перспектива“. Доктор на Университета в Белград, преподавател в Университета Бизнес академия в Нови сад и във Факултета за политически науки на Университета в Белград, член на Кралската академия на науката и иновациите. Има множество публикации в индексирани издания, член на редакционната колегия на “Balkan Journal of Philosophy”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов