Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев : Велико Търново е успешно, защото развива диверсифициран туризъм

Мисия

19-04-2018, 12:18

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

13 млн.лв. са приходите на Общината от туризъм през 2017 година

С прекрасни фолклорни изпълнения на ДЮФА „Българче” във Велико Търново днес бе открито 15-тото международно изложение „Културен туризъм”.  Чуждестранни посланици, представители на общини и туристически центрове от страната, заместник-министърът на туризма Любен Киров, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и заместниците му са само част от гостите, присъствали на откриването на форума.

 

„За мен е чест да бъда тук и да поздравя всички участници в този форум. Той съществува вече от 15 години, в него са участвали над 50 страни от света, а всяка година го посещават над 30 000 души.

България е една от трите страни с разкрити най-много артефакти. Това ни задължава тази година да отидем още по-далеч в развитието на този форум и създадохме кръглата маса за креативен туризъм. Надявам се да възникнат нови идеи и начинания и особено за диверсифицирания туризъм в България. Не мога да подмина фактите– за миналата година у нас са дошли близо 9 милиона чужденци, което е със 7% повече от 2016 г. Имаме приход от 8 млрд.лв. – с 9% повече от рекордната 2016 г. Тези успехи не биха били възможни без приноса на Велико Търново. За 2017 г. 20% е ръстът на чужденци, посетили Велико Търново, приходите са 13 млн.лв. – това е 22% повече от предходната година. А в началото на тази година тази тенденция продължава, което е изключително впечатляващо. И това се случва тук, защото общината прилага диверсификацията на туризма.” – каза в приветствието си замистник-министърът на туризма Любен Киров.

Той припомни, че Велико Търново участва от скоро в дестинация за винарно-кулинарен туризъм, както и в две културно-исторически дестинации – „Стари градове на царе и патриарси” и „Архитектура и занаяти”. Старата столица вече е и част от платформата за бизнес и туризъм „Нова дестинация” с инициативата „Творчеството е пътят”.

 

„Този форум постави културния туризъм на едно от водещите места  в туризма в България. Редица проекти бяха реализирани от много общини през изминалия програмен период. През тази година ще бъде отворена нова програма за реставрация и обновяване на културно-историческото наследство и затова моят призив към представителите на българските общини е да бъдат активни, за да прославим нашия фолклор и традиции на международния пазар. Искам да благодаря на министерството на туризма, че през всичките години е подкрепяло винаги това изложение и то се превърна в един важен форум.” – подчерта кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той благодари на туристическата агенция „Царевград Търнов” за отличната организация и смяната на мястото на провеждане на изложението. Тази година то се помещава в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, където по атрактивен начин се представят български общини и чуждестранни дестинации.

Форумът ще предложи богато изложение на книги на десетки издателства; исторически възстановки, танцови изпълнения и кулинарни изкушения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов