Голямото българско хоро в Брюксел с подкрепа от председателя на Европейския парламент

Велико Търново Лайф

19-04-2018, 15:11

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Събитието се организира от евродепутата Ева Майдел

За втора година българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел ще бъде домакин на „Голямото хоро“ в центъра на Брюксел. Инициативата, която има шестгодишна традиция, се е превърнала в един от най-значимите празници за българската общност в чужбина, както и за много белгийци и гости на Европейската столица.

„Голямото хоро“ тази година ще бъде още по-тържествено, защото освен, че ще бъде част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, то ще се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Това стана ясно от официално писмо на председателя Антонио Таяни до евродепутата Ева Майдел.

„Културата държи Европа заедно и трябва да бъде начална точка в усилията ни да обновим Европейския съюз. „Голямото хоро“ се е превърнало в годишна традиция за Брюксел и балканските общности, които живеят тук. Хорото от една страна показва колко е важно да бъде съхранена културната история на всяка държава, а от друга, колко е важно да останем отворени към света, като споделяме и разпространяваме това културно наследство. С огромно удоволствие предоставям патронажа на Европейския парламент за събитието, имайки предвид неговото силно европейско измерение.“, написа в приветствието си председателя на ЕП.

„Вярвам в българския талант и заедно със съмишленици работим за създаването на среда, в която той да се развива, за да имаме много повече български успехи и да говорим за тях. На Голямото хоро ще отпразнуваме нашите традиции и ще разкажем за успехите на българите, приносът на България за европейския проект, както и това че България е страна на изкуството и възможностите.“ , коментира Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод предстоящото начало на събитието.

Голямото хоро ще се проведе на 22 април от 13:30 на централния площад в Брюксел като част от фестивала за балканска музика и изкуство “Balkan Trafik 2018”. Специален акцент на фестивала тази година е България и град Пловдив, избран за Европейска столица на културата през 2019 г. Гостите на хорото ще могат да видят на живо изпълнения на няколко български участници - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство от Пловдив, Ансамбъл „Търновска царица“ от Велико Търново, и кукери от село Раковски, както и да се запознаят с успели млади българи и да чуят за техния път към успеха. Програмата на събитието ще представи и ансамбли от Сърбия, Албания и Гърция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов