Община Свищов показа в парламента изложба, посветена на големите българи Алеко и Цветан Радославов

Мисия

19-04-2018, 18:50

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Експозицията гостува в Народното събрание по покана на депутата Станислава Стоянова

"155 години от рождението на Алеко Константинов и Цветан Радославов" се казва изложбата, открита на 19 април в Клуба на народния представител в парламента.

Експозицията, предоставена от Исторически музей Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ – Свищов се реализира по инициатива Община Свищов и със съдействието на народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова. Тя е посветена на две големи имена в българската история, на две личности с ярко присъствие в обществения, културния и политически живот на България. Експозицията представя живота и творчеството на двамата достойни свищовци, чрез снимки, документи, лични вещи, карикатури, живопис, скулптора и др., предоставени от фонда на Къща музей „Алеко Константинов“ - Свищов и Художествената галерия в Свищов.

Изложбата беше открита от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, който сподели, че за него експозицията е образователна, тъй като не е знаел за художническия талант на Цветан Радославов. Този факт от живота на автора на "Мила родино" е по-малко известен и именно затова, голяма част от експозицията представя негови картини.

Станислава Стоянова разказа за инициативата и организирането на събитието. Тя изрази личното си удовлетворение от провеждането на прояви като тази, които популяризират българската история, изкуство и герои. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за него е чест да участва в откриването на тази експозиция. Той се обърна към кмета на Свищов с признание за усърдната му дейност по проблемите на поверената му община и го похвали за успехите, които постига.

Кметът на Свищов Генчо Генчев благодари за възможността изложбата да се осъществи именно в сградата на Народното събрание, защото е посветена на две големи имена в българската история и изкуство, с отношение към държавността и висок морален пример, който ни помага да укрепим и запазим в себе си националната гордост.

Експозицията беше представена от директора на дирекция "Култура и културно наследство" в Свищов - Росен Маринов.

След откриването, посетителите се докоснаха до света на бележитите българи чрез уникалните експонати. В изложбата бе представена малка част от съхранените, в къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов, спомени за Щастливеца. Впечатление направи неговият портрет рисуван от известния художник Никола Михайлов, а във витрина бяха изложени едни от първите печатни издания на книгите „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“, ръкописи на Алеко и негови портрети като дете и по-голям, както и на неговото семейство. Интересно беше да се види и визитната картичка на Алеко Константинов.

По-голямата част от представената експозиция бе посветена на Цветан Радославов, тъй като изложбата се състоя в навечерието на неговата рождена дата - 20 април. Макар той да е автор на текста на българския химн, за него се знае по-малко и по тази причина в изложбата бяха представени 19 постера за живота и творчеството на Цветан Радославов, добре илюстрирани със снимки и придружаващ текст, разказващ за големия български творец.

В залата бяха подредени и 15 картини, представящи творчеството на Цветан Радославов като художник. Тези картини, на историческа и битова тема, са дарени от автора през 1931 година. Днес, творбите са част от фонда на Художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов