Студенти организираха кръгла маса, посветена на цар Иван Асен ІІ

Животът

20-04-2018, 11:25

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Студентите от Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ обърнаха поглед осем века назад във времето, за да отдадат заслуженото на един от най-успешните владетели от епохата на Второто българско царство – цар Иван Асен II.

Кръглата маса „800-годишната мечта“ бе организирана от Клуб „Античност и медиевистика“ и Ателие „История и памет“. Участниците представиха доклади, посветени на различни аспекти от живота и управлението на цар Иван Асен II – моменти от времето преди неговата коронация, ключови събития от политическата история на държавата, положението на църквата и постиженията в областта на културата. Гости на срещата бяха заместник деканът на Историческия факултет доц. д-р Николай Кънев и гл. ас. д-р Живко Жеков – научни ръководители на Клуб „Античност и медиевистика“, доц. д-р Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история“, и проф. д-р Ивелин Иванов. Те много активно се включиха в последвалата оживена дискусия, допълвайки и конкретизирайки информацията, представена в студентските доклади.

Интересът към проведеното събитие е поредното доказателство, че Търновската историческа школа е научно и културно средище, което продължава да подготвя бъдещите  изследователи на миналото.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов