Удостоиха посмъртно проф. Валентин Плетньов с най-голямата награда на изложението „Културен туризъм”

Мисия

20-04-2018, 18:56

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Унгария получи приза за най-оригинален продукт

Голямата награда на 15-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново тази година посмъртно бе присъдена на проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей във Варна. Призът за личност с принос за развитието на туризма беше връчена от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов на дъщерята на професора – Мануела Плетньова.

„Проф. Валентин Плетньов е емблематично име за българската археология и туризъм, започнал кариерата си като учител и не случайно завършил Великотърновския университет, човек, направил едни от най-интересните български музеи.” – каза при представянето на наградата доц. Соня Алексиева.

Даниел Панов подчерта приноса на Плетньов за развитието на туризма и подчерта : „Професорът е един достоен българин, дал много от себе си България да бъде известна със своето културно-историческо наследство и искам да изкажа благодарност на неговото семейство за приноса му.”

„Вярвам, че баща ми беше обичан човек в цяла България, беше уважаван в академичните среди заради труда си и имаше много какво да даде на науката, за съжаление, не можа, мир на праха му. Благодаря ви за този приз.” – каза при получаването на наградата развълнувана дъщеря на Плетньов Мануела.

 

Наградата за най-оригинален продукт на тазгодишното издание на „Културен туризъм” беше отредена за посолството на Унгария и  Унгарския културен институт за представянето на Вишеградската четворка по време на изложението.

За първа година бе връчен приз за инвестиция в сферата на туризма. Тя отиде при Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” за дигитализацията на тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски. Призът за най-оригинален щанд заслужи община Поморие, а сайтът „Пейка.бг” грабна наградата за най-професионален туристически сайт.

Отличието "Златен лъв" на Министерството на културата получи кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов за принос в развитието на културния туризъм. 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов