10 частни лесовъди в региона са с отнети лицензи

Животът

21-04-2018, 08:15

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Отнеха лиценза на 10 частни лесовъди за нарушения в горите, съобщи "Янтра ДНЕС" по информация от Регионалната дирекция по горите във В. Търново. Петима от тях са инженери, а останалите – със средно лесовъдско образование, уточни директорът инж. Николай Николов.
Най-чести са нарушенията за изсичане на дървета, които не са маркирани, са показали проверки. Освен това се сече незаконно в съседни имоти, като сечта не е по правилата. Разкрита е и маркировка, на която не личат абревиатурата и номерът на марката, като в технологичния план няма подпис на лицето, на което е издадено позволителното. Инж. Николов добави, че не се спазват навсякъде и изискванията за отваряне на горски пътища. Да се спазват правилата в горите са отговорни лицензираните лесовъди.
За м.г. сме издали общо 4571 позволителни за сеч, от които 2960 са били за недържавни гори. Проверки на издадените разрешителни, а също и теренните ревизии са показали драстични нарушения. Затова се наложи да издадем 7 заповеди за спиране на позволителните за сеч и още 9 заповеди за обезсилване на позволителни за сеч.
Инж. Николов посочи още, че във връзка с нарушенията в горите, през м.г. са съставени общо 721 административни акта. От тях 626 касаят правилата по Закона за горите. Проблемът е, че дейността по контрола на областите В. Търново и Габрово се осъществява само от 14 горски инспектори на Регионалната дирекция по горите, организирани в 7 екипа. Имаме свободни места, но никой не иска да дойде, тъй като при нас заплатите са скромни, а отговорността е голяма, каза шефът на РДГ.
За съставените 721 акта за административни нарушения са издадени 396 наказателни постановления. От тях 326 са влезли в сила. В прокуратурата са изпратени 212 преписки. По издадените наказателни постановления са наложени глоби за 33 210 лв., имуществени санкции за 2650 лв., обезщетения за 276 лв. и парична равностойност на предметите на нарушението – 2050 лв. Събираемостта обаче е твърде ниска – 18,44 %, призна инж. Николов.
Проведени са и търгове за продажба на конфискувани материали и вещи от нарушителите. За 5 МПС, ремарке, 28 моторни триона, 15 каруци, 4 конски амуниции, 134 куб. м дървесина, 4 брадви, 2 триона и една ръчна количка са получени едва 8314 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов