В Горна Оряховица вече стягат ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук

Велико Търново Лайф

21-04-2018, 16:28

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Водещ ще бъде Ненчо Балабанов

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни. Той се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В празника ще вземат участие фирмите "Р. А. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов - Иван Стефанов", единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

Всяка година Празникът събира все повече почитатели на местния деликатес не само от региона, а и от цялата страна. Горнооряховският суджук е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която разказва историята на този деликатес – запазена марка на града. Тя проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес.

Сцена на тридневните празнични изяви отново ще бъде парк „Градска градина”. Гостите на празника ще могат освен да опитат горнооряховски суджук, да се забавляват с много българска музика и да участват в различни кулинарни демонстрации и игри с награди. За участие в тридневната празнична програма Община Горна Оряховица е поканила оркестър „Елит фолк“, сестри Диневи, оркестър „Паскалев“, Поли Паскова и ансамбъл „Чинари, оркестър „Плам“, Пепи Христозова, Кичка Бодурова и квартет „Мистик“ и самодейни състави от общината.

Водещ ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов