Н. Пр. г-н Сусуму Уеда гостува на Празника на японската култура в Търново

Животът

22-04-2018, 14:22

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За двадесет и първи път студентите, изучаващи японски език, организираха проявата

За двадесет и първи път студентите, изучаващи японски език, организираха  празник на японската култура във Великотърновския университет.

И тази година имаше много изненади, интересни презентации, демонстрации, чрез които беше представена традиционната и съвременната японска култура в нейния колорит и многопластовост, както и даде възможност всеки да се докосне до японската чувствителност и усет за красота, до житейската философия и мъдрост на японците. В програмата бяха включени: демонстрации на шотокан карате, айкидо и иайдо; презентации на тема „Кири-е – тайна от древността”, „Красотата на японската поезия” и „One Piece – световен феномен”.

Във фоайето на Аулата и отвън бяха разположени работни щандове с оригами, калиграфия, Го, кимона, играчки, японска храна, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири и др. Също така за желаещите имаше работилничка по кири-е.

Приветствия на празника по японска култура поднесоха проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет и Н. Пр. г-н Сусуму Уеда, временно управляващ посолството на Япония в България.

В далечната 1997 г. по инициатива на преподаватели по японски език, тогава студенти в 3. и 4. курс, и с помощта на японските доброволци от Японската агенция за международно сътрудничество, се поставя началото на тази хубава традиция.
Четири години по-рано, през 1993 г., Великотърновският университет приема първите си студенти в специалност „Приложна лингвистика с японски език“. Специалността и центърът към нея са създадени чрез програмите за интелектуална и техническа помощ на Японската агенция за международно сътрудничество - Джайка, като лекциите и семинарите се ръководят само от японски доброволци - специалисти в методиката на преподаването на японски език като чужд. Днес, 25 години по-късно, специалността е една от предпочитаните във Великотърновския университет с висококвалифициран колегиум и от български преподаватели - специалисти в областта на японската култура, история, литература, превод, методика на преподаването на японски език като чужд, японското езикознание. Към настоящия момент повече от 60 студенти се обучават в две специалности с японски език: „Приложна лингвистика“ и „Български и японски език“. Преподавателският състав включва четирима български преподаватели и двама гост-лектори от Япония.

Всяка година студентите от специалността се представят успешно на изпитите за владеене на ниво по японски език, на конкурсите по ораторско майсторство на японски, на изпитите за едногодишно обучение в японски университети, с желание и ентусиазъм участват в международните проекти на Центъра по японски език и култура. Ежегодно по договорите за двустранно сътрудничество с японски университети наши студенти се обучават в Япония, а японски студенти изучават история и култура на България във Великотърновския университет.

Центърът по японски език и култура работи в три направления: обучение по японски език и култура, популяризиране на японската култура и популяризиране на българската култура в Япония. Много от дейностите са насочени и към обществеността на Велико Търново – има отворени курсове по калиграфия, оригами и кирие, изработка на японски кукли и др.

Празникът на японската култура се превърна в мащабно национално събитие, което всяка година посреща повече от 400 души от цялата страна.

Празникът е възможен благодарение на студентите по японски език, които поддържат тази традиция жива, японските доброволци, подкрепата и съдействието на ръководството на Великотърновския университет, Филологическия факултет, Студентския съвет и Японското посолство.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)