Култови оперни постановки гледаме това лято в "Сцена на вековате" на Царевец

Велико Търново Лайф

23-04-2018, 07:00

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

"Ромео и Жулиета", "Аида" и "Масам Бътерфлай" са сред заглавията

Тазгодишният летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" включва осем постановки, съобщиха на пресконференция днес организаторите от община Велико Търново и Общинската туристическа агенция "Царевград - Търнов". 
Сезонът ще бъде открит на 7 юли със спектакъла "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прокофиев с участието на артистите от балет "Арабеск". 
Според хореографа Боряна Сечанова, средновековната крепост "Царевец", на чиято сцена ще се състои фестивалът, ще бъде чудесен декор за балетната интерпретация на класическото произведение от Шекспир. 
Държавната опера в Бургас ще представи две постановки. Първата ще е на 14 юли - операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини. Втората ще е на 18 август и това ще бъде "Аида" от Верди. 
И в двете постановки ще участва една от звездите на Бургаската опера Йоана Железчева, чието сопрано критиците определят, като ангелски тембър с плътно лирично тяло.
Театрално - музикалният продуцентски център във Варна ще участва в летния фестивал с мюзикъла "Зоро" по музика на "Джипси Кингс" и Джон Камерън на 21 юли. 
На 11 август операта "Джоконда" на Алмикаре Понкиели ще покаже пред зрителите духа на Венеция от 16-и век, в изпълнение на артистите от Варна. 
Музикално драматичния театър "Константин Кисимов" ще се включи в оперната фиеста с мюзикъла "Криворазбраната цивилизация" по текст на Добри Войников и музика на Дечо Таралежков. 
Според директора на театъра Васил Вълчев, всички партитури и нотни описания на композитора са предоставени на оркестъра от неговата съпруга. Спектакълът ще бъде поставен на откритата сцена на 27 юли. 
Държавната опера в Русе ще представи операта "Луд Гидия", по стихове на Пенчо Славейков и с музиката на Парашкев Хаджиев на 3 август.
Съставът на операта ще закрие Летния оперен фестивал на Царевец на пети септември с мюзикъла от Дейл Васерман "Човекът от Ламанча". В главните роли публиката ще види Орлин Горанов и актьорът Мариан Бачев.
Според организаторите Летният оперен сезон на открито в крепостта "Царевец" набира все по-голяма популярност. Програмата вече е била представена на туристически борси в Букурещ и Будапеща. Билетите са в продажба.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов