Студенти от специалност „Статистика и иконометрия“ посетиха отдел ЕСГРАОН в община Свищов

Мисия

24-04-2018, 11:41

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те бяха запознати с алгоритъма за образуване на ЕГН

Студенти от специалност „Статистика и иконометрия“ към катедра „Математика и статистика“ на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ посетиха отдел ЕСГРАОН в община Свищов. Студентите бяха посрещнати от Тамара Донкова – главен експерт "ЕСГРАОН". При откриване на посещението в реална работна среда доц. д-р Красимира Славева поясни, че то е планирано мероприятие в научния календар на катедрата. По думите й, тематиката за събирането, генерирането и съхраняването на информация за населението е особено актуална, тъй като Единната система за гражданска регистрация и обслужване на населението (ЕСГРАОН) е основен източник на информация за текущата демографска статистика.

В началото на срещата главен експерт Тамара Донкова направи кратък исторически преглед на възникването и правната регламентация на процеса по набиране на информация за населението. Тя посочи, че службите по гражданска регистрация са създадени с приетия на 15.12.1892 г. година Закон за забележаване ражданията, женитбите и умиранията, като по този начин се поставя началото на актосъставянето и създаването на регистри по гражданско състояние, което продължава и до днес. Тамара Донкова запозна студентите с видовете регистри, които се поддържат в общинските администрации – регистър на населението, регистри по гражданско състояние. В своето изложение тя поясни, че регистърът за населението включва електронните лични регистрационни картони (ЕЛРК) на всички български граждани, чужди граждани с разрешено постоянно пребиваване и граждани със статут „бежанец“ и „хуманитарен статут“. Такива регистри в община Свищов се съхраняват за периода от 1910 до 1956 година, като последните са поддържани до въвеждане на актуалната към момента система за гражданска регистрация с персонален идентификатор за всяко лице – ЕГН. Изяснено бе, че регистрите по гражданско състояние включват всички актове, съставени в съответното кметство за събитията – раждане, брак и смърт, които се поддържат на хартиен носител до 130 години от съставянето им, систематизирани и подвързани по събития за съответната година, а вече и в електронен вариант.
Акцентът бе поставен върху процеса на ежедневно актуализиране на данните в регистрите на основата на обработка на данни от съобщения по образец чрез използване на специализирани програмни продукти. Файловете с кодирани данни се изпращат за актуализиране всеки ден до 12 часа към регионалната база данни на областно ниво, от където впоследствие се изпращат за отразяване на промените в национална база данни „Население“. Студентите бяха запознати с алгоритъма за образуване на ЕГН и разбраха как да бъдат разграничавани родените през XIX, XX и XXI век. Пред студентите бе направена практическа демонстрация на работа с програмните продукти за поддържане и актуализация на информационните масиви в ГРАО. В края на срещата бяха зададени въпроси, свързани с функционирането на системата ЕСГРАОН, с използваните мерки за надеждно съхраняване на наличната база данни за населението при спазване на съвременните стандарти за информационна сигурност. Студентите изтъкнаха полезността на подобен вид посещения, при които имат реална възможност да се запознаят с функционирането на процесите по събиране, обработка и съхраняване на информация за населението и неговото гражданско състояние.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов