33 театрални състава идват във В. Търново за Националния детско-юношески фестивал "Малкият принц"

Велико Търново Лайф

24-04-2018, 14:57

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

От 27 до 30 април 2018 г. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново ще се проведе поредното XIII издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене. Официалното откриване е на 27 април  в 9:30 часа.

Тазгодишното издание се очертава като особено разнообразно и интересно: ще участват 33 детски и юношески театрални състава с общо над 415 млади актьори. Те ще представят 34 спектакъла, по 17 във всяка от двете категории (детски и юношески театри). Най-малките участници са талантливите деца от театралния състав при детска градина „Радост“ – София, родени през 2012 и 2013 г., които ще представят „Цветята на малката Ида“ от Х. Кр. Андерсен, а най-големи са зрелостниците на 19 години от утвърдени на сцената състави от Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна, Разград и още много градове и села, които ще превърнат фестивала в наистина значимо национално събитие. Велико Търново ще бъде представено от ученическия театър при ОУ „Петко Р. Славейков“, които ще открият фестивала на 27 април с пиесата „Мадам Ваше Въображение“, а сред другите представители на търновския край са състави от Горна Оряховица, Самоводене, Дебелец, Лясковец, Церова кория и Шемшево.  Конкурсната програма се провежда в две категории: първа група – театрални формации с участници до 14 години и втора група – от 14 до 19 години, като съставите от първа група се представят на 27 и 28 април, а тези от втора – на 28 април вечерта, 29 и 30 април.

Авторитетно жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.

Наградите за спектакли са следните:

Голямата награда на Община Велико Търново – статуетка, грамота и парична награда от 350 лв. – за всяка от категориите.

I НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 300 лв.

II НАГРАДА – плакет, грамота и парична награда от 250 лв.

III НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 200 лв.

Индивидуалните награди се присъждат за всяка от категориите и са следните:

За най-добра мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.

За най-добра женска роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.

За поддържаща мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.

За поддържаща женска роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.

Младите участници във фестивала ще имат възможност безплатно да посетят крепостта Царевец, като подарък от Община Велико Търново.

Входът за всички спектакли в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“ е свободен. Богатата програма на фестивала започва от 8:30 на 27 април (петък) и продължава до 21:00 часа на 30 април (понеделник).

 

 


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)