Обявен е международният конкурс за нов градски център на Велико Търново

Мисия

25-04-2018, 16:30

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

Обявен е международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, чието създаване е предвидено да бъде върху територията на Старото военно училище. Поканата е оповестена по реда на Закона за обществените поръчки. Процедурата, критериите, условията и изискванията са публикувани в четири специализирани международни сайта, предстои обявяването им и в още няколко. Жури от висококвалифицирани архитекти от България, Великобритания, Дания, Италия, Русия и Франция ще оценява проектните предложения. Срокът за подаването им е до 20 юли, а регистрацията и участието в процедурата е безплатно. Концепции могат да подават дипломирани архитекти или екипи, в чиито състави има поне един архитект.

75 000 евро е обявеният от Община Велико Търново награден фонд – 25 000 евро ще получи класираният на първо място проект, 15 000 евро са предвидени за участника, заел второ място и 10 000 евро – за третата позиция. Ще бъдат връчени и още пет премии от по 5000 евро, за отличени от журито проекти. Журирането ще се проведе в периода 27 - 29 юли.

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение /концепция/ за територията на Старото военно училище и проект /концепция/ за сграда на Експозиционен център. Именно с нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“.

Международният конкурс бе иницииран от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Екип от архитекти и експерти по устройствено планиране изготви конкурсната програма, на база одобрено задание за промяна на подробния устройствен план на територията. На основата на отличените конкурсни проекти устройствените планове ще бъдат актуализирани, ще бъде разработен технически проект за Експозиционния център и ще се кандидатства за финансиране на строителството му.

Концепциите за новия градски център, следва да бъдат съобразени с техническото задание, изготвено според обществените нагласи. То предвижда повече озеленяване и по-малко строителство, създаване на пешеходна зона, място за провеждане на обществени, културни, научни, спортни и други събития, нова библиотека, музеи, спортни площи, нови паркоместа и др.

66 хиляди квадратни метра от територията на Старото военно училище са предвидени за транспортна инфраструктура. 27 000 кв. метра са зоните с брегозащитна растителност. Между 14 и 20 хиляди кв. метра е площта на имотите със сгради, които ще бъдат запазени. 76 000 квадратни метра е общата площ на територията, предвидена за ново застрояване при съотношение 40% застроена площ и 60% озеленяване.

Сградата на Експозиционния център ще бъде разположена върху имот с площ от 5502 квадратни метра. Тя трябва да бъде предназначена за провеждането на изложби, конгреси, асамблеи, концерти и други прояви. В очертанията на имота трябва да се предвидят минимум 120 паркоместа, като подземните от тях следва да са приблизително 80 – 90 паркоместа. Съществува възможност за разполагане на паркоместа и на покрива на сградата, стига това да е добре обосновано, естетически и функционално защитено, е посочено още в изискванията за конкурса.

Новости и новини около протичането на конкурса можете да следите на уеб сайта на конкурса www.velikotarnovocentre.com и фейсбук страницата на конкурса https://www.facebook.com/velikotarnovocentre/ .

Снимка: www.velikotarnovocentre.com

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)