Двама младежи представиха Велико Търново на форум в Белград

Велико Търново Лайф

26-04-2018, 11:48

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младият търновски историк Емил Врежаков припомни пред сръбския вицепремиер поуките от „История Славянобългарска“

Юристът Гергана Цвяткова и историкът Емил Врежаков представиха Велико Търново в сръбската столица Белград, в рамките на IV-ти модул от програмата за обучение на политически лидери – випуск „Константин Преславски”, при българския Институт за политика.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич бе специален гост-лектор на обучителния курс, проведен миналата седмица. Дачич поздрави Института за политика и приветства инициативата новите политици на Балканите да се обучават и да работят заедно.

По време на дискусията Емил Врежаков припомни пред аудиторията и сръбския вицепремиер, че съвременните политици трябва да следват поуките от историята, като даде примери от книгата „История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Врежаков цитира текстове от първото възрожденско българско историческо произведение, в което пише, че ако християните „бяха имали любов и съгласие, турците не биха могли да ги надвият по никакъв начин” но поради липса на единство, „турците ги оградили отвсякъде и ги покорили под своята власт и иго”.

Според младия историк Врежаков регионалното сътрудничество между балканските държави трябва да бъде първостепенен приоритет за страните от Балканския полуостров. Той подчерта, че добросъседските отношения са ключ към интеграцията на Западните Балкани в ЕС и биха имали силен положителен ефект, както в ключови сектори като сигурността и икономиката, така и в процесите по присъединяване на страните от Западните Балкани.

Ивица Дачич изказа пълно съгласие и определи сръбско-българските отношения като много добри, давайки пример с обмяната на информация между министерствата и институциите. „Българи и сърби нямаме нужда от преводач помежду ни и от нас зависи бъдещето на Балканите“, каза сръбският вицепремиер.

В Белград, програмата продължи с посещение на делегация на Института за политика в Народното събрание на Сърбия, по покана на проф. д-р Зарко Обрадович – председател на Комисията по външна политика в сръбския парламент. Той посочи присъединяването на Сърбия към ЕС като основен приоритет и благодари искрено за българската подкрепа в тази посока.

В рамките на програмата, Емил Врежаков и Гергана Цвяткова присъстваха на кръгла маса на тема „Каква Европа искат Балканите?”. Участници в дебатите бяха Георг Георгиев – зам.-министър на външните работи на Република България, Александър Пейович – бивш министър по европейските въпроси и главен преговарящ за членството на Черна гора в ЕС, Александра Йоксимович – директор на Центъра за външна политика в Белград, българският посланик в Сърбия Радко Влайков, евродепутатът Андрей Ковачев и др.

България може и трябва да играе лидерска роля на Балканския полуостров, категоричен е Емил Врежаков, като допълни: „Уверен съм, че добра перспектива очаква региона. Европейският проект може да бъде завършен само с интеграцията на всички европейски държави, каквито са и страните от Западните Балкани. Напълно съм съгласен с мненията, изказани по време на форума – да се даде реална европейска перспектива от страна на ЕС към Западните Балкани. Това само би мотивирало балканските страни да завършат необходимите реформи в своите държави, за да станат част от голямото европейското семейство”.

Историкът Емил Врежаков е част от ръководството на Младежи ГЕРБ – Велико Търново, а Гергана Цвяткова е член на младежката структура. Заедно с тях, сред курсистите на випуск „Константин Преславски” са привърженици на различни политически идеи. Целта на Института за политика е да подпомага изграждането на нови лидери и да съдейства за демократичната промяна в българското общество, чрез разширяване на политическото знание, гражданската и управленска култура, със силен акцент върху практиката.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)