588 кръводарители са се отзовали в МОБАЛ през първото тримесечие

Животът

27-04-2018, 08:04

Снимка:

МОБАЛ, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Въпреки ръста на доброволците, пак има недостиг

Кръводаряването, доброволно и безвъзмездно, е един от най-благородните актове на които е способен човек, а дареното спасява живот, твърди началникът на отделението по трансфузионна хематология във великотърновската болница „Д-р Ст. Черкезов” д-р Марияна Витанова. 10 години тя неуморно работи по процесите по промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, набиране и задържане на кръводарители, както и обезпечаване нуждите от кръв и кръвни продукти на лечебниците в региона. Преследва една глобалната цел – самодостатъчност на кръвта, защото, съгласно препоръките на Съвета на Европа и бидейки членка, страната ни сама трябва да покрива нуждите си от кръв и кръвни продукти. Така за първото тримесечие на 2018 г. отчетеният брой кръводарители е 588, срещу 543 за същия период на предходната 2017 г. Въпреки ръста безценната течна тъкан все не стига, защото всеки ден заради катастрофи, операции, раждания и множество различни по вид и степен заболявания, нуждата от кръв и кръвни продукти нараства. Ако прибавим бедствията от природно естество или поради човешка грешка и немарливост при аварии все се оказва, че кръводарителите са кът. Затова целият екип на отделението, както и самото ръководство на областната болница не пропускат да отдадат дължимото уважение и признание на най-активните дарители и защитници на всеки 14 юни – Международният ден на безвъзмездното и доброволно кръводаряване.
2471 кръводарители за 2017 г. срещу 2360 кръводарителя за 2016 г. са вписани в отчетите на отделението, добило гражданственост с името „Кръв центъра” във Велико Търново. Годишен ръст бележи и цифрата на редовните кръводарители – 275 за първото тримесечие на 2018 г. спрямо 268 за същия период на 2017 г. – все хора дарили кръв поне веднъж в рамките на 2-годишен период. Точно към това се стреми екипът в отделението – двама лекари, четирима медицински лаборанти, шест медицински сестри и трима санитари.
Редовните ни дарители са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряване за своя лична кауза и знаят, че кръвта им спасява живот, но и биват безплатно профилактирани за ред болести, като СПИН, сифилис, хепатит В и С. Системното кръводаряване ги прави и по-красиви, като стимулира процесите на регенерация в организма, защото количеството на взетата кръв се самовъзстановява в организма до 24 ч., а качеството й до 3-4 седмици. Кръводаряването е инвазивна процедура, която обаче обновява кръвните клетки в организма и спомага баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили в организма и поддържа добър имунен отговор, подчертава д-р Витанова за да разсее мита, че кръводаряването отслабва имунитета. Друго излишно притеснение е страхът от зараза. Всички игли, сакове и контейнери, използвани по време на кръводаряването са стерилни и еднократни, затова няма риск за здравето на даряващия кръв. Взетата дарена кръв обикновено е 400 - 450 мл., събрана в специален сак за кръвовземане. Даряването включва няколко етапа, които биват стриктно контролирани, за да се гарантира безопасността на донора и за да се избегнат предотвратими нежелани реакции, категорична е специалистката по трансфузионна хематология с близо 30-годишен опит.
Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Желаещите да дарят са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 ч. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов