Търновските малчугани трети на Националното състезание на доброволците от Детското полицейско управление

Животът

27-04-2018, 12:51

Снимка:

МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Децата от отбора на ОДМВР-Шумен са победителите в надпреварата

Надпреварата на Националното полицейско състезание на доброволците от Детското полицейско управление се проведе вчера в Националната спортна академия. Децата от отбора на ОДМВР-Шумен са победителите, втори в крайното класиране се представиха децата от отбора на ОДМВР-Бургас, а трети – малчуганите от Велико Търново.

Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов благодари на полицаите и учителите, които са се включили в работата на ДПУ, на посолството на Швейцария, които подпомогнаха програмата, както и на БЧК, на общините и на Българската православна църква. „С това състезание не приключва вашето обучение. Надявам се да приемете присърце, това което научихте, да го развиете и един ден – да запълните редиците на МВР“, обърна се към децата зам.-министър Балабанов.

Състезанието премина в три етапа – лична полицейска защита, пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. В първата дисциплина най-добре се представиха участниците от ОДМВР- Пазарджик. След тях в класацията се подредиха връстниците им от Велико Търново, а на трето място – отборът на ОДМВР-Шумен. В дисциплината оказване на долекарска помощ първенци бяха децата от Бургас, следвани от отборите на Пловдив и Велико Търново. По безопасност на движението най-добре се представиха малчуганите от Шумен, на второ място застанаха децата от Бургас, а на трето – отборът на ОДМВР-В. Търново.

Освен състезанието, организаторите от ГДНП организираха и специална програма с демонстрации за децата. Те имаха възможност  отблизо да видят как действат служителите от СОБТ, които демонстрираха как се залавят терористи и как се обезврежда взрив. Демонстрация по оказване на долекарска помощ и реакция на структурите на Пътна полиция при пътен инцидент представиха доброволци от БЧК, заедно с пътни полицаи. Най-голям интерес у децата предизвика срещата с четириногите помощници на полицаите – кучетата и конете.

На награждаването присъстваха и главният секретар на министерството главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски, зам.-директорът на ГДНП, ст. комисар Благородна Макева, Анжелина Тотева, съветник на министъра на МВР, Мартин Михел, полицейски аташе на посолството на Швейцария у нас, митрополит Герасим, и зам.-ректорът на НСА, проф. Николай Изов.

Програмата „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. В момента Детски полицейски управления има към всички Районни управления на МВР в страната. В тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години. Там се усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов