ПМГ „Васил Друмев” успешно реализира проект „Алея на познанието”

Велико Търново Лайф

27-04-2018, 14:19

Снимка:

ПМГ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дейностите ще продължат до края на годината

Великотърновската Природо-математическа гимназия „Васил Друмев” успешно реализира проект „Алея на познанието”. Целите на проекта бяха свързани с повишаване на екологичната култура на младите хора; изграждане на организационни умения и работа в екип, създаване на активна позиция и положително отношение към училищната среда, както и съпричастност при нейното съхраняване, поддържане и обновяване. Залесяването и обогатяването на биологичното разнообразие ще създаде условия за приятен и ползотворен отдих, за намаляване на градския шум и прах.

За реализирането на проекта беше проведена декоакция с участие на ученици и преподаватели за почистване на училищния двор и прилежащите зелени площи от битови и храстови отпадъци,а също така и подготовка  за изграждане на алеи и парково озеленяване. Извършена е

обработка на релефа - оразмеряване, очертаване на терена, засаждане на храсти и декоративни дръвчета и цветя, затревяване на зелените площи, оформяне на зелени алеи в училищния двор. Учениците проведоха практически занятия за прилагане методиката на пробовземане и изследване на почвения слой; проучване на информация за различните видове минерални торове и научно обоснован избор на такива, подходящи за анализираните проби.

Изработени и поставени са информационни табла и табели за младите храстовидни и дървесни видове; бетонни кошчета за отпадъци, бетонни пейки, кошчета за разделно събиране на отпадъци, пейки с перголи; оформяне на екокътове за отдих и почивка; къщички за птици.

Дейностите продължават и след приключването на проекта, като в периода април – юни ще бъдат организирани часове на открито, в естествена природна среда. През май – октомври ще се проведат практически занятия за прилагане методиката на пробовземане и изследване на въздуха за прахови частици; измерване на градския шум; а през юли – август – организиране на пленери през ваканциите за ученици с подчертан интерес към изобразителното изкуство. В периода септември – октомври, май - юни  учениците ще проведат часове на открито по изобразително изкуство.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)