Над 300 певци и инструменталисти идват за конкурса „Звукът на времето” във Велико Търново

Мисия

29-04-2018, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата се провежда под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

С изложба, посветена на 90-годишнината на композитора проф. Александър Танев и кратък филм за живота му, стартира петото издание на Международния музикален конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето” във Велико Търново. Над 300 участници ще се включат тази година, съобщи Петя Василева, ръководител и вокален педагог на студио „Елита”. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и е част от културния календар на Министерството на културата.

Участниците са от почти всеки по-голям град на България – Варна, Бургас, Пловдив, Русе, София, Разград, Козлодуй и др. 60 деца от Македония, Румъния, Словения и Русия също ще пристигнат във Велико Търново, за да докажат пред професионалното жури своите инструментални и вокални умения.

Конкурсът стартира на 4 май в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Официалното откриване е в 10 часа, а след това ще бъде представена и експозицията за проф. Танев. Програмата продължава с концертна програма с клавирното творчество на проф. Борислава Танева. За малките тя ще представи своите два клавирни албума за деца. Конкурсната програма в раздел „Инструменталисти” в петък ще бъде през целия ден, и продължава на 5 май заради големия брой участници. На 4 май ще се проведе и вечер на приятелството за обмен на информация и запознанства, а в края на конкурсната програма за инструменалистите на 5 май компетентното жури ще се срещне с тях и техните преподаватели.

Конкурсът за вокални изпълнения ще се състои на 5 май в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Участниците в този раздел са включени в програмата след предварителна селекция, а надпреварата между тях започва в 10:30 часа в събота. Преди това обаче ще има представяне на песенното творчество на композитора Емил Струнджев, добре познат на много музиканти и изпълнители, които работят по неговите песни, творецът има и много албуми за деца, съобщи още Петя Василева. Журито в раздел „Вокал” ще изнесе открит урок по поп и джаз пеене с акцент върху микрофонната техника преди започването на конкурса на 5 май, а след това децата ще бъдат представени по изключително специален начин, който обаче е изненада, подчерта Василева.

Конкурсната програма ще тече през целия съботен ден. Гала-концертът и награждаването ще бъдат от 19:30 часа в храма на Мелпомена във Велико Търново.

На 6 май всички участници ще се включат в туристическа обиколка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)