Дарителска кампания в подкрепа на деца стартира КНСБ от Велико Търново

Животът

29-04-2018, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За 15 години над 2100 български граждани са загубили живота си на работното място

DMS кампания стартира от Велико Търново КНСБ, съобщи Общинско радио. Дарителската инициатива е в помощ на деца, чиито родители са загинали при изпълнение на трудовите си задължения. Можете да ги подкрепите, като изпратите SMS на номер 17 777 с текст „помогни” на цена 1 лев. Това обяви вицепрезидентът на Конфедерацията Пламен Нанков. Той участва в кръгла маса на тема „Безопасност и здраве при работа – сигурност, отговорност и ефективност”. Форумът се организира от Регионалния съвет на синдиката по повод  Световния ден за безопасност на труда. Със средства от благотворителния фонд „Д-р Желязко Христов” в момента КНСБ изплаща по 50 лева месечно на 47 непълнолетни деца.

По думите на Нанков проблемът с безопасността на труда е сериозен, а статистиката ужасяваща. „За 15 години над 2100 български граждани са загубили живота си на работното място. Това носи както преки загуби за икономиката, така и трагедии за отделните семейства”, подчерта той и допълни, че 50 на сто от глобите, които Инспекцията по труда налага, са свързани с условията на труд.

„По данни на НОИ през последните пет години във Великотърновска област са се случили 446 трудови злополуки, от които 16 са с летален изход”, каза областният председател на КНСБ Иванина Янкова. През първото тримесечие на 2018 г. инцидентите са 22, с един загинал. През миналата година секторите с най-голям брой трудови злополуки са производство на метални изделия, без машини и оборудване – 12, държавно управление – 10, и сухопътен транспорт – 9 броя, уточни Янкова.

„През 2017 г. инспекторите по труда от цялата страна са извършили повече от 45 600 проверки в близо 37 300 предприятия с над 1 милион наети работници и служители в тях. Установени са 195 800 нарушения.  97 615 от тях са свързани с безопасността на труда”, отчете старши юрисконсултът на търновската Инспекция по труда Стефка Стефанова. За отстраняване на нарушенията са наложени 188 400 принудителни административни мерки. В 577 случая са спрени машини, обекти, работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Специален режим на работа е въведен в 52 от случаите. Отстранени са 54 работници и служители без необходимата квалификация и инструктаж за безопасност при работа, каза Стефанова.

Добри практики за безопасни, здравословни и достойни работни места представи Николай Спасов, председател на Клуба на специалистите по безопасност и здраве при работа. Иван Миневски от служба по трудова медицина говори за превантивната дейност с младите работници, които често се нараняват поради рисково поведение при изпълнение на служебните задължения.

Зам.-областният управител Ивета Кабакчиева и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов бяха официални гости на форума.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов