Средства за ремонт на търновска църква събира сдружение „Фортуна“

Мисия

29-04-2018, 17:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поставени са 15 кутии за дарения в търговски обекти, учреждения и заведения

Благотворителна акция за ремонт на покрива на църквата в кв. „Чолаковци” инициира Сдружение „Фортуна”. То обединява специализанти, посветили времето си в полза на лица над 55 г., социално слаби, инвалиди и хора в риск, обяснява председателят му – д-р Петя Илиева. „Имаме благотворителни акции, целевата ни група, освен възрастните включва хората в риск, деца, жертви на насилие и трафик, даже имаме един изпълнен съвместно с Община Велико Търново проект – за децата в Кризисния център в с. Балван”, споделя още председателят на сдружението.

За няколко години то е установява трайни партньорски връзки с редица партньорски организации. По тази причина, неотдавна с тях се свързват членове на настоятелството на храма „Св. Архангел Михаил” в търновския квартал. „Представиха ни снимков материал, запознаха ни с проблема – от няколко години покривът тече и вече течът уврежда иконите”, уточнява председателят на сдружение „Фортуна”. Така се стига до инициирането на благотворителна кампания за набиране на средства. „Всеки, независимо вярващ или невярващ, всеки българин и търновец, дълбоко в себе си иска да запази такива ценности – и културни и архитектурни, не можем да оставим един храм да се руши”, коментира д-р Петя Илиева. 15 кутии за дарения са поставени в различни институции, медицински учреждения и търговски обекти в старопрестолния град.

Разкрита е банкова сметка в ДСК с IBAN:BG66STSA93000024962240, чрез която сдружение „Фортуна” ще набира средства за необходимия ремонт.

„Трябва да ви кажа, че аз съм безкрайно и приятно изненадана, без да казвам имена, разбира се, но вече имаме дарители католици. Тяхното верую е, че Бог е един и всеки, който иска да помогне – може да го направи във всеки един храм. Всеки от нас трябва да прави добри дела, за да може да очаква такива. Добрите хора и добрите търновци не са единици”, категорична е д-р Илиева.

Кутии има в Лоби-бара в сградата на общината, медицинския център „Аура” и очна клиника „Св. Петка”, езиково училище „Диел”. Дарителници са поставени и в храмовете „Св. Архангел Михаил“, „Св. Никола“ в стария град, в кабинета на д-р Илиева, в аптека в „Чолаковци” и в няколко търговски обекта, сред които супермаркет „Хаджирадеви“, пицария „Равена“, и фризьорския салон на ул. „Васил Левски“.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов