415 млади артисти се представят на театралната сцена във Велико Търново

Мисия

29-04-2018, 15:20

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голямата награда на община Велико Търново спечели Театрално студио „Детелина“ при ДГ „Радост“ – София

В Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново от 27 до 30 април 2018 г. се провежда поредното XIII издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.

В петък и събота пред търновската публика и авторитетното жури, председателствано от Николай Априлов, се представиха 17 детски (до 14 год.) театрални състава от всички краища на страната.

Голямата награда на община Велико Търново – статуетка, грамота и парична награда от 350 лв. спечелиха най-малките участници във фестивала, родени през 2012 и 2013 г., Театрално студио „Детелина“ при Детска градина „Радост“ – София, за спектакъла „Цветята на малката Ида“ по Х. Кр. Андерсен. Първа награда за спектакъл и 300 лв. получиха „Самодейни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски“ – Стара Загора, които представиха „Малкият принц“. Втора награда бе отредена за спектакъла „Тримата братя и грозната мома“ на ДТС „Развитие“ при Народно читалище „Развитие – 1870“ гр. Севлиево, а Никола Лукянов и Стефан Симеонов от същия състав си разделиха наградата за поддържаща мъжка роля. Трета награда получи ТС „Светулки“ при ОУ „Св. Никола“ – гр. Стара Загора за „Пепеляшка“. Поощрителна награда получи спектакъла „вълкът и седемте вълчета“ на ТГ „Витаминки“ от гр. Кнежа.

Индивидуалният приз за главна женска роля в тази категория, плакет и награда от 80 лв. взе Кристина Петрова от Театрална формация „Звезден прах“ - Монтана за ролята на Гаргата от „Случки стари за гори и за пожари“, а Никол Георгиева от същата формация получи поощрителна награда за актьорско майсторство. Наградата за главна мъжка роля спечели Никола Маринов от гр. Дебелец за ролята на Перко от „Яйцето“ от Борис Априлов. Наградата за поддържаща женска роля и 50 лв. от наградния фонд бе присъдена на Виктория Костадинова от ТС „Дионисий“ с. Шемшево за ролята на Пчелата от „Чими“.

Малките участници във фестивала посетиха безплатно крепостта Царевец и гледаха спектакъла „Звук и светлина“ – подарък за тях и техните ръководители и родители от Кмета на Община Велико Търново.

В неделя и понеделник богатата програма на фестивала продължава с още 17 представления на юношеските (до 19 г.) състави, а награждаването им и закриването на фестивала е от 21 ч. на 30 април, понеделник.

Община Велико Търново кани всички търновци и гости на града да подкрепят и да се насладят на младите български театрални таланти в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“. Входът е свободен, а програмата е достъпна на адрес:  http://festivalmalkiyatprints.info, както и във фейсбук на https://www.facebook.com/events/2013792275546919/.     

 

     



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов