33 деца в област Велико Търново са пострадали от престъпления през 2017 г.

Крими

30-04-2018, 10:16

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-често това са нанесени телесни повреди

370 малолетни и непълнолетни лица са се водили на отчет в Детска педагогическа стая през 2017 г. в област Велико Търново. Това сочат данните на Бюро Статистически изследвания в старата столица.

В криминогенна среда са живели 245 малолетни и непълнолетни.

Употреба на психоактивни вещества е най-често срещаната проява, извършвана в област Велико Търново през миналата година от децата на възраст 8 - 17 години, следвана от бягство от дома, от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип.

 

През 2017 г. броят на малолетните и непълнолетните лица в областта, извършители на престъпления, е 170. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, като най-често се краде от магазини и други търговски обекти. Следват ги  взломните и джебчийските кражби.

 

От общия брой на извършителите на престъпления 31 лица са регистрирани за престъпления, свързани с наркотици, 20 - за унищожаване и повреждане на имущество, 6 - за нанасяне на телесна повреда, а 5 лица - за противозаконно отнемани на МПС.

 

През 2017 г. пострадали от престъпления в област Велио Търново, са 33 деца, от които 19 са момчета. Най-голям е броят и делът на малолетните и непълнолетните, пострадали от нанесени телесни повреди - 14 лица.

 

294 възпитателни дела хса образували за отчетния период местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Наложени са 509 възпитателни мерки, като най-честите са били „предупреждение”. На 39 деца е наложена възпитателна мярка „задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото”, а на 37 лица - „задължаване да участва в консултациии, обучения и програми”.

 

От всички малолетни и непълнолетни с наложени възпитателни мерки 55% са живеели с двамата родители, с  единия родител (бащата или майката) - 31.8%, в специализирана институция или социална услуга от резидентен тип - 7.8%, а при роднини - 4.5%.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов