Павликени реши: кокошката е преди яйцето

Велико Търново Лайф

30-04-2018, 14:52

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестивалът на яйцето няма аналог в България

Публиката в Павликени реши: кокошката е преди яйцето. Така гласуваха участниците в петия Празник на яйцето, който се проведе в града. Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град и събра тази година над 5000 души. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.

По традиция на празника имаше специална сцена с гост-звезда Гери-Никол, щандове на занаятчии, детски кътове и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“.

Изненада за всички присъстващи и специален подарък към публиката беше появяването на младата поп-звезда EVA, която изпълни голяма част от хитовете си и подгря феновете за Гери-Никол.

Под мотото „Кокошката или яйцето" се проведе тази година фестивалът, който няма аналог в България. На специални талони всеки посетител можеше да даде отговор на въпроса. В края на деня всички талони бяха преброени от жури и стана ясно, че мнозинството са посочили кокошката. Сред участвалите в томболата един спечели 43“ телевизор, друг - смартфон, а още десетки награди бяха раздадени на публиката.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.

Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „В Павликени започнахме традиция, която ще ни обединява още дълги години напред! За пета поредна година това е желан и очакван празник за всички в нашия град“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха културният аташе на Русия Павел Журавльов, народният представител Явор Божанков, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. В играта участваха още Кольо Домеников - зам.-кмет на Община Левски, Георги Бянов - зам.-кмет на Община Стражица и домакинът - инж.Емануил Манолов.

Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца спечели Ивета Кабакчиева - заместник областен управител.  Съревноваваха се още Павел Журавльов - ръководител на РКИЦ , Явор Божанков - народен представител, Христо Узунов - началник ВиК Павликени.

В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца се включиха инж.Анастасия Вачева - зам.-кмет на Община Павликени, Венеция Иванова - „БМ лизинг“ и д-р Милко Янакиев - Българска агенция по "Безопасност на храните". Петя Чолакова - нач. отдел "Образование" в Община Левски се оказа най-голям майстор в аранжировката.

Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев.

Най-добро предястие с яйце според журито са създали в ПГАТ „Цанко Церковски“ с тяхната салата „Фантазия“. Първо място в категорията „Основно ястие“ отиде при екипа на магазин „Абсолют +“ с тяхното руло с прошуто и крема сирене. Маргарита Добрева от с.Мусина спечели приза за най-добър десерт за нейната пълнена торта - кошница. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа.

Уникалното изложение на яйца от различни видове птици направиха от Зоокъта в Павликени. Кафез с 30 бели гълаба, които бяха пуснати на свобода също беше атракция за присъстващите. Мнозина си направиха и селфи с птиците нанду, които от десетина дни живеят в Зоокът Павликени.

През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов