Свищовска гимназия спечели проект по програма „Еразъм+“

Животът

30-04-2018, 14:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

СПГ „Алеко Константинов” ще работи по „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ за седма поредна година печели проектно предложение по програма „Еразъм+“, Ключова дейност „Образователна мобилност за граждани”, проекти за „Образователна мобилност на обучаеми и обучители в сферата на професионалното образование и обучение”.

Проектът предвижда изпълнението на четири мобилности, включващи различни целеви групи, обединени под наименованието „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация”: първа група - ученици от професия „Ресторантьор“, които ще проведат триседмична производствена практика в Римини, Италия през м. юли 2019г.; втора група - ученици от професионално направления „Електротехника и енергетика“ - триседмична производствена практика в Портсмут, Великобритания през м. април 2019г. и за пръв път като ползватели по програма „Еразъм+“ тази година са включени ученици от професия „Оператор в дървообработването“ за триседмична производствена практика в Берлин, Германия през м. юли 2019г. Последната група включва осем педагогически специалисти по професионална подготовка, които ще проведат едноседмична мобилност в Берлин, Германия през м. април същата година, с цел запознаване със специфичната методика на дуалното обучение.

Предложението е насочено към целите на Програмата за осигуряване на подкрепа на учащите за придобиване на компетентности с оглед подобряване на тяхното личностно развитие и пригодност за заетост на европейския пазар на труда и засилване на чуждоезиковите компетентности на участниците, както и подкрепа на професионалното развитие на работещите в областта на образованието и обучението с цел стимулиране на иновациите и повишаване на качеството на преподаването и обучението.

За изпълнение на дейностите по проекта училището ще си партнира с три партньорски организации от страните – домакини: Sistema Turismo - Италия, Training Vision - Великобритания и Berlink – Германия.

Мобилността ще даде на ползвателите възможност за професионално развитие и усъвършенстване. Придобитите знания и умения, познаването на европейския опит и споделянето му ще допринесат за използване на нови методи и програми за обучение, адаптирани с иновациите в професията и повишаване качеството на професионалното образование и обучение. Изпълнението на дейностите по проекта ще доведе до привличане на работодателите в образователния процес, повишаване на мотивацията на учители и ученици и осигуряване на възможности за по-добра реализация на завършващите професионално образование на националния и европейския пазари на труда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов